Investițiile în educația clujeană, în ultimii 10 ani

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a prezentat în deschiderea ședinței de consiliu local de miercuri, evoluția investițiilor în educație, în ultimii 10 ani. Astfel, acestea reprezintă echivalentul a 5 școli noi (din care una în construcție) în perioada 2013-2022. În opinia edilului, prezentul și viitorul Clujului depind în totalitate de domeniul învățământului.

Concret, din 2013 s-au construit 104 săli noi de clasă și laboaratoare, echivalentul a patru unități de învățământ noi, plus una care este în construcție.

„În ultimii 10 ani, am construit echivalentul a patru școli noi. De asemenea, în acest moment, mai avem în construcție în fază avansată, echivalentul unei școli. Sunt 32 de săli noi de clasă, pentru încă 921 de elevi. Practic, aproape 1900 de elevi care sunt în plus față de ceea ce am avut. Nu vorbesc de corpurile de clădire care s-au modernizat, săli de clasă care s-au extins, ci pur și simplu de corpuri noi de clădire”, a spus Emil Boc.

În ceea ce privește proiectele în construcție, sunt cele 32 de noi săli de clasă la Școala Gimnazială Nicolae Iorga, Seminarul Liceal Ortodox, Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu. Cât despre inițiativele în pregătire, aici primarul a menționat minim 24 de săli de clasă la Școala Gimnazială din Bună Ziua și hub-ul educațional din Borhanci cu Școala gimnazială și liceu.

În privința creșelor. din 2007 s-a triplat capacitatea astăzi fiind 1487 de locuri în 19 unități de creșe. Practic, municipalitatea a construit echivalentul a peste 12 noi creșe.

„Cinci școli noi și 12 creșe, poate pentru unii e mult, pentru alții, puțin. E la libertatea de apreciere a fiecăruia, dar asta este realitatea pe care noi acum o avem în față și o putem prezenta cu lucruri concrete. Nu ne oprim aici, vom construi atâtea creșe până când le vom scoate la mica publicitate…”, a mai spus primarul.

El a mai punctat constribuția de zeci de milioane euro anual, din bugetul local pentru susținerea educației preuniversitare,

La capitolul investiții în educația clujeană, Emil Boc a amintit și faptul că municipalitatea oferă ghiozdane și rechizite elevilor aflați în evidențele DASM – Direcția de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca, de fiecare dată, cu ocazia începerii noului an școlar. Primăria și Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca continuă această politică publică, implementată încă din anul 2005. Astfel, 45.000 lei au fost alocați în 2022 în acest sens, pentru un număr de 450 de copii proveniți din familii cu venituri foarte reduse.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut