Investiție de o jumătate miliard de euro în transformarea platformei industriale Carbochim

Grupul Iulius a anunțat că întreprinderea Carbochim va fi relocată și retehnologizată, iar pe platforma industrială a fabricii va face o investiție în parteneriat cu Atterbury Europe de peste jumătate de miliard de euro, acolo urmând să fie înființată o zonă urbană, care va include magazine, locuințe, parcări, un centru cultural, parcuri, un nou pod peste Someș și o pasarelă pietonală.

Grupul Iulius susține că fabrica de produse abrazive Carbochim va fi retehnologizată și mutată anul acesta în fosta hală Tricotaje Someșul, din bulevardul Muncii, investiția totală în relocare fiind de peste 5 milioane de euro.

Proiectul de reconversie a platformei industriale Carbochim, care se întinde pe aproximativ 14 hectare, include un cartier de locuințe, 115.000 metri pătrați (mp) de spații de magazine, o parcare subterană, un centru cultural dedicat artelor performative, conservarea și readucerea în circuitul public a două clădiri de patrimoniu industrial, spații verzi, un nou pod peste Someș și o pasarelă pietonală.

Componenta rezidențială a ansamblului care va fi dezvoltată pe platformă ar urma să includă locuințe cu orientare spre Someș și spațiile verzi, precum și o suprafață de retail de circa 115.000 metri pătrați (mp) închiriabili. ‍Proiecul va conține și peste 23.000 mp de spații de birouri, intenția fiind că zona devină unul dintre polurile de afaceri ale orașului. De asemenea, va exista și o parcare subterană, cu peste 6.000 de locuri, precum și peste 3.500 mp de spații pentru biciclete și stații de încărcare a mașinilor electrice.

Zona culturală a proiectului presupune reconversia a două clădiri monument de patrimoniu industrial, care vor fi transformate în spații culturale – pentru concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media. De asemenea, ar urma să fie creat un amfiteatru și spații pentru evenimente în aer liber, o sală de teatru și cinematograf, cafenele și restaurante. Uzina fabricii va fi transformată într-un spațiu ce va reuni facilități de coworking și spații-pilot de promovare a antreprenorilor.

Zona de spații verzi, de circa 4 hectare, va fi conectată, printr-un traseu velo-pietonal, cu parcul Armătura și parcul Feroviarilor. ‍Malul râului Someș va fi reamenajat pe porțiunea dintre parcul Armătura și podul Porțelanului, acolo urmând să fie înființată o zonă de agrement, cu facilități sportive în aer liber și alte soluții de petrecere a timpului liber. De asemenea, va fi construit un nou pod peste râul Someș, la nord de calea ferată, vor fi realizate noi sensuri giratorii, iar străzile vor fi lărgite.

‍Să mai spunem că proiectul este, deocamdată, în etapa de analiză, consultare și autorizare, demararea lucrărilor fiind estimată pentru începutul anului 2023.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut