Investiție de 2,75 milioane de euro într-un parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, derulează o procedură de licitație publică pentru construirea primului parc ştiinţific experimental mixt din zona de Nord-Vest a României, Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative, proiect finanțat din fonduri de coeziune UE.

Parcul fotovoltaic și eolian, cu o capacitate totală instalată de minim 1.000 kW, va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb din Cluj, și va avea rolul de a testa în condiții reale eficiența energetică a panourilor fotovoltaice și instalațiilor eoliene. Parcul, a cărui valoare totală este de 2,75 milioane de euro, va trebui finalizat în 31 august 2021.

Energia verde produsă va fi consumată experimental de parcul științific și tehnologic Cluj Innovation Park, iar rezultatele obținute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel național. În viitor, beneficiile pot fi semnificative, mai ales în zonele unde există deficit energetic, putând reprezenta o soluție de alimentare cu energie alternativă la nivel național. Cercetătorii implicați în proiect vor monta recuperatoare de energie pentru testarea în timp real a eficienței energetice a panourilor fotovoltaice și a instalațiilor eoliene instalate în parc.

Proiectul vizează producerea de energie curată pentru un parc științific de 2,2 ha, studiul stocării energiei ecologice și realizarea de teste, măsurători, analize cantitative și calitative, precum și monitorizarea rezultatelor cercetării.

Acest laborator experimental va permite și creşterea capacității de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul energiilor alternative, eficiență energetică și tehnologii avansate de mediu a membrilor clusterului Transylvania Energy Cluster (TREC). Înființat în 2015, TREC reunește în prezent 39 de entități, inclusiv trei universități, trei institute de cercetare, municipalitatea Cluj-Napoca, agenții de dezvoltare locală și companii private (atât multinaționale, cât și IMM-uri).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut