INTERVIU (I): Cristian Balaj: CFR Cluj va fi și mai puternică din sezonul viitor”

Președintele CFR-ului, Cristian Balaj a făcut, în exclusivitate pentru ziarul Făclia, o radiografie a perioadei petrecute deja în fruntea echipei campioane a României, dar a și comentat în termeni duri atacurile repetate la care a fost supusă formația din Gruia, în frunte cu antrenorul Dan Petrescu. De asemenea, șeful grupării vișinii a vorbit despre greșelile de arbitraj din sezonul recent încheiat, și a afirmat răspicat că, în condițiile în care sistemul de asistență video ar fi fost implementat deja, CFR câștiga mult mai devreme campionatul, și nu în penultima etapă, așa cum s-a și întâmplat.

 

CFR Cluj a ajuns la optulea titlu de campioană în istoria sa, și al cincilea consecutiv. Meritul este, desigur, și al președintelui clubului.

”În primul rând trebuie felicitați jucătorii și staff-ul tehnic, apoi staff-ul medical, colegii de la stadion, și, nu în ultimul rând, celor care au susținut financiar acest club, patronului, dar și echipei mele, care a știut să asigure condiții optime pentru a obține această performanță.

Aveți șapte luni deja în fruntea clubului. Cum ați trăit toată această perioadă?

Chiar dacă am activat toată viața în fotbal, profilul de președinte al unui club implică anumite activități, luarea unor anumite decizii, ușor diferite față de celelalte ipostaze în care mă aflam înainte de a veni la Cluj. Pot să spun că m-am adaptat, am progresat mult față de cum eram la sfârșitul anului trecut. Important este că am simțit că pot să aduc plus-valoare acestui club. Mă simt confortabil și respectat aici, a, fost extrem de încântat de ceea ce am găsit aici, am fost primit extrem de bine de toată lumea și colaborez bine cu toți cei implicați în activitatea clubului.

În tot acest timp, ați avut vreo temere cât de mică că CFR n-ar putea câștiga un nou titlu de campioană?

După meciul de acasă cu FCSB, atunci a apărut o oarecare îngrijorare, nu mare, pentru că n-am avut timp să stăm să plângem unii pe umerii celorlalți. Am fost doar mai concentrați, mai preocupați, și am încercat să luăm din tot acel context ceea ce credeam că ar putea să ne ajute în motivarea băieților. Am discutat cu ei, am fost aproape de ei, i-am sprijinit și încurajat, alteori i-am și certat, i-am încurajat apoi din nou. Ne-am folosit și de lucrurile absolut nereale apărute în articolele din ziare. Apropo de acest lucru, a fost o tensiune imensă, nu mi-am imaginat vreodată că pot să apară atâtea dezinformări, atâtea minciuni la adresa clubului, a echipei și a antrenorului, și asta doar pentru a se încerca crearea unui dezechilibru, care să ducă la apariția unor rezultate negative ale echipei. Băieții au reacționat excelent, au simțit că suntem în spatele lor. Repet, am folosit toate aceste minciuni și calomnii ca să-i motivăm, să le dăm un impuls în plus pentru atingerea obiectivului pe care ni l-am propus cu toții. Am fost ca un tampon în această privință, dar asta nu înseamnă că ne-a fost ușor. Acesta este și motivul pentru care, la sfârșitul campionatului, m-am descătușat și eu și m-am bucurat mai mult decât mi-aș fi imaginat vreodată.

Ați fost atacați din toate părțile, mai ales în ultima perioadă. Dan Petrescu a și recunoscut că atât de înjurat n-a mai fost parcă niciodată. De unde credeți că vine, totuși, această adversitate?

Eu am fost prezent la toate meciurile echipei noastre și am rămas dezamăgit. Dan Petrescu n-a exagerat deloc când a spus asta, vreau să certific asta sută la sută. Am rămas dezamăgit, spuneam, de comportamentul unora dintre suporteri, de limbajul folosit pe parcursul meciurilor. Sunt cuvinte ce nu pot fi reproduse. Și nu i-am văzut atunci pe foștii colegi ai lui Dan Petrescu să ia atitudine, să-l apere și să spună că nu e normal ca o parte din suporterii FCSB-ului, de exemplu, să aibă un asemenea limbaj și o asemenea atitudine față de un jucător care a făcut performanță la clubul Steaua, care a făcut performanță la echipa națională, care a făcut istorie în fotbalul românesc. M-a dezgustat reacția, exagerată aș spune, a multora dintre suporteri și după acel episod nefericit din vestiar. O reacție am avut și eu atunci, și am spus că este regretabil tot ce s-a întâmplat. Pot să vă asigur că Dan Petrescu nu a cântat ce s-a spus, nici măcar nu cunoaște vresurile ce s-au scandat atunci, la acel, atenție, eveniment privat. În plus, nimic din ce s-a petrecut acolo nu avea voie să apară în mass-media, pentru că, până la urmă, la tine acasă te comporți așa cum crezi de cuviință, și nu e deloc normal să apară asta în spațiul public.

Au existat însă și oameni de fotbal care l-au contestat mereu pe Dan Petrescu, că joacă defensiv, că echipa nu joacă nimic, că CFR nu face spectacol. De unde credeți că vin și aceste lucruri?

În primul rând, s-a dorit prelungirea suspansului în ce a privit soarta campionatului. A fost dorința de a face din Liga I o ligă interesantă, de a vinde Liga I la un preț cât mai mare, și, nu în ultimul rând, din dorința de a avea subiecte de comentat până în ultima etapă a campionatului. Cred că acesta a fost motivul principal care a stat la baza unor asemenea afirmații. Dacă am fi ”omorât” campionatul, dacă am fi fost campioni cu patru-cinci etape înainte de final, vă dați seama că ar fi fost o plictiseală totală în Liga I. Așa, meciurile au devenit mai interesante, iar din acest punct de vedere eu îi înțeleg.

Ce n-am înțeles, însă, este faptul că după terminarea campionatului n-am fost felicitați, pentru echipa noastră a făcut 98 de puncte în acest sezon, ceea ce înseamnă foarte mult. Da, s-au înjumătățit aceste puncte la finalul sezonului regular, dar toate aceste puncte au fost câștigate. Iar, acum, tot vorbim despre două faze de joc în care n-avem nicio vină. Sunt două faze la limită, de ordinul milimetrilor, în care regulamentul spune că atunci când un arbitru asistent are dubii, că nu este convins de o poziție de offside într-o fază la limită, se dă credit atacului, și nu în favoarea CFR-ului, a FCSB-ului, a Craiovei sau a Voluntariului.

S-a și demonstrat, potrivit unui studiu al UEFA, că peste 80 la sută din situațiile la limită nu a fost vorba despre offside. Acesta este motivul pentru ca atunci când ochiului uman îi este greu să distingă, se dă credit atacului. Asta nu înseamnă că nu trebuie să recunoaștem că a fost offside în ambele situații atât de dezbătute, și să nu regretăm că nu avem VAR. Dar să fim arătați cu degetul, este mult prea mult.

Altfel, au fost mult mai multe greșeli de arbitraj în defavoarea noastră și care nu au fost dezbătute în presă, dar în studiourile TV s-a demonstrat că deciziile arbitrilor ne-au dezavantajat, după cum au existat multe decizii greșite luate în favoarea celor de la FCSB, care, la fel au fost ascunse. Dacă am fi avut VAR în acest campionat n-am mai fi discutat acum despre aceste două poziții de offside, pentru că am fi fost deja campioni cu trei sau patru etape înainte de final.

Ați avut măcar câteva zile de vacanță după ultima etapă?

Câteva da, puține, în care am stat cu familia, dar pentru noi, cei don conducere, acum este o perioadă extrem de importantă. Voi sta la stadion de dimineață până seara târziu, să ne asigurăm că facem tot ceea ce depinde de noi să avem un lot cât mai competitiv, unul care să ne permită obținerea unei performanțe mai bune în competițiile europene, decât cea de anul trecut.

Dan Petrescu a și cerut șapte-opt jucători noi până la 10 iunie, data plecării în cantonament. O să-i aveți până atunci?

Noi spunem că da. Avem deja trei jucători cu care suntem în discuții avansate, urmează doar să mai semnăm contractele. Ne concentrăm și pe vânzarea unor jucători, pentru că avem oferte pe adresa lor. Este vorba despre jucători de calitate, jucători cu care s-a câștigat campionatul. Unii dintre ei sunt golgheteri, alții sunt jucători tineri, de perspectivă. ne dorim să luăm cea mai bună decizie, atât pentru ei, cât și pentru club. Nu vrem să le oprim șansa de a evolua la un club mai important, și, atunci, din acest punct de vedere, cântărim foarte bine ofertele venite. Ce este important, e ca lumea să știe că jucătorii CFR-ului sunt căutați, au oferte și că, cu siguranță, ne vom mândri cu ei acolo unde vor evolua.

Cei care vor veni sunt măcar la același nivel cu jucătorii care vor fi vânduți?

Vreau să spun doar că, începând din sezonul viitor, CFR Cluj va avea o echipă mai puternică.

Sunt acum sașe-șapte jucători fie pe picior de plecare, fie sunt la final de contract, fie că Dan Petrescu nu-i mai dorește la echipă. Cu aceștia ce se va întâmpla?

Sunt jucători cu care ne-am dori să reziliem, și să încetăm raporturile contractuale, vom vedea care vor fi condițiile. În măsura în care nu ne vom înțelege, unii dintre ei vor merge la echipa a doua. Nu putem să forțăm un jucător să-și încheie contractul cu noi atât timp cât el nu-și dorește acest lucru.

Este adevărat că Omrani a cerut un nou contract din partea clubului?

Omrani are oferte mult mai bune din străinătate. Din punctul meu de vedere, el se simte atât de bine la CFR Cluj, și se înțelege atât de bine cu Dan Petrescu, știe că este antrenorul care poate să scoată maxim din el, în această etapă a vieții lui, și am convingerea că se va reîntoarce la CFR Cluj.

Partea a doua a interviului cu președintele CFR Cluj, Cristian Balaj, va apărea în ediția de mâine a ziarului Făclia. Veți putea afla motivele plecării lui Runar Sigurjonsson de la campioana României, despre poziția clubului din Gruia vizavi de discuțiile privind unificarea, sau nu, a ceclor două echipe mari de fotbal din oraș, despre speranțele legate de viitorul parcurs european al echipei din Gruia, dar și despre motivele pentru care, Cristian Balaj, crede că FCSB n-a putut să ”fure” CFR-ului titlul de campioană a României.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut