Interviu cu Maria Marica: Violonista clujeancă farmecă publicul la Festivalul Enescu!

Maria Marica, violonista talentată născută în Cluj-Napoca, România, a captivat publicul la Festivalul Internațional „George Enescu”, duminică seara, cu două lucrări de Johannes Brahms și una de Clara Schumann, alături de pianista Alexandra Segal. Cu o carieră impresionantă și o serie de realizări remarcabile, Maria a acceptat să împărtășească cu noi câteva gânduri.

Maria a început să studieze vioara la vârsta de 7 ani și a devenit eleva maestrului David Grimal la Hochschule für Musik Saarbrücken. Cu o serie de recitaluri și concerte în întreaga lume, ea a câștigat multiple premii la competiții în România și a fost finalistă la prestigiosul Concurs Luis Sigall din Chile. De asemenea, ea este marea câștigătoare a Concursul Internațional „George Enescu” 2022, la vioară.

 

Povestește-ne despre repertoriul pe care l-ai pregătit pentru recitalul cu Alexandra Segal la Festivalul „George Enescu”. Ce criterii ai avut în vedere în selecția pieselor muzicale?

Împreună cu Alexandra am ales un repertoriu care ne reprezintă pe amândouă, cu care ne simțim acasă și care știm că va fi o plăcere și pentru public. Alături de prima sonată pentru vioară și de a treia sonată pentru pian de Johannes Brahms pe care o va cânta Alexandra, am ales romanțele de Clara Schumann întrucât aceasta a fost o prietenă foarte apropiată a lui și o prezență constantă în viața lui chiar și după moartea lui Robert Schumann.

 

Și anul acesta ai ales să ne încânți cu muzica lui Johannes Brahms, iar anul trecut ai interpretat Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 77. Ce ne poți spune despre această relație specială cu muzica lui Brahms?

Am o relație foarte strânsă cu muzica lui Brahms și mă bucur de câte ori am ocazia să îi cânt lucrările. Cred că ceea ce e extraordinar în muzica lui este desăvârșirea formei și în același timp intensitatea trăirii. Probabil că acest echilibru dintre rațiune și simțire, să spun așa, e ceva de care am eu însămi nevoie și atunci îmi e ușor să mă regăsesc în muzica lui Brahms.

 

Cum este să participi la Festivalul „George Enescu” după ce anul trecut ai câștigat Concursul Internațional „George Enescu”, cum diferă aceste experiențe?

E un sentiment deosebit să mă aflu pe scena Festivalului Enescu, cu atât mai mult la Cluj, unde sunt acasă. E o foarte mare bucurie de fiecare dată când pot cânta acasă, la Cluj, așa că aștept cu mare drag recitalul, cu atât mai mult cu cât am ocazia să împart scena cu Alexandra Segal, care este o pianistă fantastică și un muzician de o sensibilitate aparte. Am crescut cu Festivalul Enescu, sunt conștientă de anvergura lui, așa că mă simt onorată să pot cânta într-un asemenea context, dar simt în același timp că, faptul de a mă întoarce în festival ca și câștigătoare a concursului Enescu, mă responsabilizează și mă obligă să dau tot ce am mai bun în fiecare concert.

 

Cum percepi rolul muzicii clasice în societatea contemporană și cum crezi că Festivalul „George Enescu” contribuie la promovarea și menținerea acestui gen muzical în atenția publicului

Pentru mine, muzica clasică face parte din moștenirea pe care ne-a lăsat-o cultura europeană și care, în mod minunat, ne aparține în egală măsură nouă și celor din vremea în care a fost scrisă. Cred, prin urmare, că este esențial pentru societatea noastră să aibă grijă de muzică mai mult ca oricând, acum, în vremurile tulburi prin care trecem. Mă bucur că România investește atât de mult în Festivalul Enescu și sunt mereu impresionată de sentimentul de comunitate care se creează între membrii publicului, bucuroși de atmosfera de sărbătoare adusă de festival.

 

Ce înseamnă pentru tine să fii un artist complet, nu doar din punct de vedere tehnic, ci și din perspectiva expresiei și comunicării prin muzică? Cum îți dezvolți aceste aspecte în cariera ta?

Cred că a fi un artist complet ține, de fapt, de a fi un om complet. Un instrument cere foarte multă muncă și foarte multă atenție și e ușor să uiți că muzica nu se reduce doar la instrument și că tot ceea ce faci în viața de zi cu zi se va reflecta în felul în care faci muzică. Mă strădui mereu, așadar, să găsesc un echilibru între munca zilnică cu vioara și cu partiturile și tot ceea ce mă construiește ca om, prieteniile, cărțile, momentele de liniștite, vizitele la muzeu…pe scurt, viața simplă, așezată, liniștită.

 

Interviu realizat de Mara A. MUNTEAN

Foto alb-negru: Roza Zah

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut