INTERVIU | Cristian Balaj, CFR Cluj: ”Arbitrajul din România și-a pierdut orice urmă de credibilitate”

Președintele CFR Cluj, Cristian Balaj, a criticat în termeni extrem de duri arbitrajul din România, s-a declarat dezamăgit de deciziile luate în timpul partidelor, și a recunoscut că, pentru el, acesta și-a pierdut orice urmă de credibilitate. Mai mult, șeful campioanei României a spus cu subiect și predicat că CFR Cluj, singurul club din țară care a reușit performanțe în competițiile europene în ultimii ani, nu este deloc respectat chiar la el în țară. Cristian Balaj a vorbit, de asemenea, despre dosarul de licențiere trimis la UEFA în aceste zile. Totul într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Făclia.

Reporter: Ați depus dosarul de licențiere pentru Europa, cât de greu a fost să îndepliniți condițiile pentru a putea participa în continuare în competițiile europene?

Cristian Balaj, președintele CFR Cluj: A fost un proces greu. Într-un final s-a trimis documentația necesară. A fost, în continuare, nevoie de sprijinul finanțatorului în acest sens. Din păcate, din cauza istoricului financiar, pe care n-aș vrea să-l comentez acum, încă nu avem un club sustenabil. Este în planul nostru însă acest lucru și este, din punctul meu de vedere, al managementului, cel mai important obiectiv care ar trebui să fie realizat, în afară de obținerea performanțelor sportive.

Este clar că suntem pe un drum bun, facem apel aici și la suporterii care se bucură atunci când văd că echipa, jucătorii, staff-ul, prin performanțele lor aduc pe stadionul din Gruia cluburi importante din fotbalul european, și nu numai, să vină la meciuri, pentru că fiecare din ei ne ajută prin acel bilet sau abonament achiziționat.

Sumele obținute de club prin bilete și abonamente sunt încă modeste totuși.

Avem niște prețuri mai mult decât civilizate, să spunem așa, și un motiv în plus ca acesta să nu fie un impediment în a fi alături de echipă la stadion, prin achiziționarea biletelor sau a abonamentelor.

Cu alte cuvinte, vă doriți mai mulți spectatori la meciuri…

Ne dorim mai mulți spectatori, pentru că a fi suporter înseamnă în primul și primul rând să sprijini financiar atunci când echipa joacă pe teren propriu.

Am înțeles că și în 2022 a fost un minus financiar la club, dar unul cu mult mai mic față de cel de acum doi ani.

Minusul pe anul 2022 a fost cu mult mai mic decât anul precedent, da.

Și, în consecință, pe 2023 la ce să ne așteptăm?

Va continua același trend de reducere a cheltuielilor, sperăm ca în paralel cu menținerea performanțelor, chiar dacă acum este foarte greu să câștigi campionatul, mai ales că anul acesta lupta este mult mai strânsă. Ne confruntăm cu greșeli foarte mari de arbitraj, chiar dacă avem acest sistem VAR care ar fi trebuit să aducă lumină, dar din păcate ne-a băgat mai mult în ceață.

Dan Petrescu spunea chiar după meciul de la Craiova că există această senzație că se dorește ca CFR să nu mai câștige titlul anul acesta.

Nu folosesc aceleași cuvinte ca ale antrenorului, în schimb spun ca și specialist în arbitraj că în ce mă privește, arbitrajul din România și-a pierdut orice urmă de credibilitate, mă declar profund dezamăgit, și susțin că acesta a eșuat total.

A eșuat arbitrajul datorită acestui atât de controversat sistem VAR, sau vă referiți strict la arbitrii?

Mă refer în special la implementarea sistemului VAR, mai ales în ceea ce înseamnă poziția de offside, unde trebuia să existe un soft suficient de inteligent care să descopere pozițiile afară din joc și punctele necesare care stabilesc, sau nu, dacă un jucător este în poziție de offside.

Dacă vă referiți la meciul cu Rapid, grafica folosită de VAR pentru stabilirea acelui offside la Maglica a fost una de-a dreptul grotească.

Cuvântul pe care l-ați exprimat este mai mult decât edificator, și ca să ajungă jucătorul Maglica cu umărul în interiorul suprafeței de poartă, așa cum indicau liniile VAR, putea să o facă doar dacă acesta era culcat pe gazon.

În meciul cu Craiova de duminică a fost o situație oarecum asemănătoare, dar acum s-a judecat altfel faza.

Da, atacantul Ivan era în poziție de plecare, și, ca un exercițiu, solicit sprijinul cititorilor dumneavoastră, să se ridice în picioare, să ia acea poziție de plecare asemănătoare cu a jucătorului de la Craiova și să ridice piciorul din spate. Vor descoperi, cu ușurință, că atacantul a avut partea superioară a corpului, umărul și capul, în fața ghetei, și că acela era punctul care trebuia luat în calcul pentru a stabili linia offside-ului. Deci, indiscutabil, din punctul meu de vedere, a fost o greșeală, și dacă în trecut am acceptat greșelile arbitrilor când nu exista sistemul VAR, este foarte dificil să mai fac acum același lucru. Acesta este și motivul pentru care spun că, din punctul meu de vedere, arbitrajul a eșuat și că sunt mai mult decât dezamăgit.

Ați făcut și acel protest după meciul cu Rapid.

Am trimis o adresă și am făcut un montaj, având la dispoziție juniorii Academiei, am făcut o reconstituire a fazei și am trimis-o la Comisia Centrală a Arbitrilor din dorința de a-i sprijini ca atunci, când pe viitor, mai apar asemenea situații să ia decizia corectă și pentru a elimina pe viitor asemenea greșeli majore.

Din păcate, etapa aceasta ne-am confruntat din nou cu o situație în care, din punctul nostru de vedere, decizia a fost luată greșit.

Ce e de făcut atunci, ca să stopăm aceste greșeli?

Noi nu putem să facem nimic decât să solicităm în mod repetat Comisiei Centrale a Arbitrilor, federației, să fie mult mai atenți, să se pregătească mai temeinic, să achiziționeze un soft corespunzător, precum cel pe care îl vedem la meciurile din celelalte campionate importante, sau la meciurile din competițiile UEFA, în care există acea proiecție a corpului atunci când un jucător este aplecat, ceea ce la noi nu am văzut.

Revenind la play-off, urmează meciul de duminică extrem de important cu FCSB, vă așteptați și la această partidă să fie probleme legate de arbitraj?

Nu știu, mă pot gândi la orice, din păcate. Nu suntem Real Madrid, nu suntem Barcelona, jucătorii și antrenorii noștri nu solicită decât să aibă condiții egale cu ale adversarilor lor. Din păcate, privim neputiincioși la ce se întâmplă, și soluția nu este la noi, pentru că noi nu facem presiune, noi nu vom fi implicați niciodată în vreo intervenție sau interferență în ceea ce înseamnă arbitrii, și, din acest punct de vedere, în loc să fim apreciați suntem tratați, nu știu dacă aș numi-o neapărat superficialitate, dar pare că nu le pasă.

S-a săturat într-adevăr lumea, așa cum se vorbește, să tot iasă CFR Cluj campioană?

Eu nu mă pot exprima de așa natură, atât timp cât fotbalul românesc ar trebui să mulțumească CFR-ului, singurul club care a adus puncte importante României și a dat șanse celorlalte cluburi din campionatul românesc să participe în fazele superioare ale competiției, pentru că dacă celelalte cluburi din România ar fi făcut jumătate din cât am făcut noi, am fi avut câștigătoarea campionatului calificată, probabil, direct în grupele Champions League, ocupanta locului doi calificată în grupele Europa League și așa mai departe. Ori, printre altele, tristețea fotbalului românesc este că nu respectăm un club care a realizat într-adevăr ceva, de fapt singurul club care a realizat în ultimii ani ceva în competițiile europene și care a adus puncte României.

Și, revenind la acel dosar de licențiere, ce înseamnă practic pentru club?

Înseamnă că clubul CFR Cluj va avea posibilitatea să participe și în sezonul viitor în competițiile europene. Împreună cu finanțatorul, cu jucătorii, cu staff-ul tehnic și cu managementul clubului, am reușit să facem, cu sacrificii bineînțeles și cu anumite înțelegeri parafate chiar și cu jucătorii, să sprijinim clubul și să ne dăm posibilitatea să jucăm și pe viitor în competițiile europene.

Vom prezenta în curând și bilanțul ultimului an, în care se va vedea că am crescut datoria față de finanțatorul principal, domnul Varga, dar și că au fost reduse considerabil anumite cheltuieli, și datoriile către angajați au scăzut cu aproximativ 60 la sută față de sezonul precedent. Asta înseamnă foarte mult, este un sentiment de satisfacție, de împlinire, dar avem această dezamăgire pentru modul în care suntem tratați în competiția internă.

Sandu Mureșan

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut