INTERVIU | Alin Cioban, U-Olimpia Cluj: ”Nu este o mândrie pentru orașul Cluj-Napoca că jucăm pe Iclod Arena!”

Universitatea Olimpia Cluj a câștigat, duminică, al 12-lea titlu național de campioană a României la fotbal feminin, și al 11-lea consecutiv, după victoria, scor 1-0, obținută, pe Iclod Arena, împotriva fotbalistelor de la Politehnica Timișoara, în ultima etapă a play-offului Ligii I.

U Olimpia Cluj va reprezenta, astfel, România în cea mai importantă competiție inter-cluburi, UEFA Women’s Champions League.

Președintele executiv al fetelor de la U Olimpia Cluj, Alin Cioban, a acordat un scurt interviu ziarului Făclia, în care a vorbit despre secretele performanței obținute de multipla campioană a României, despre bugete, dar și despre obiectivele echipei în sezonul european următor.

V-aș ruga, pentru început, să caracterizați puțin sezonul care tocmai s a încheiat.

A fost un sezon mai echilibrat ca de obicei,  în special în play off. Chiar dacă am câștigat tot în sezonul regulat, cele 3 puncte avans nu au fost suficiente pentru a sta liniștiți în privința titlului. Am avut trei rezultate de egalitate care ne-au cam dat bătăi de cap pe final. Acum, după meci, pot să spun că a fost mai frumos și mai palpitant așa!

Este al 11-lea titlu consecutiv cucerit de U Olimpia Cluj. Cum explicați această supremație a Clujului în fotbalul feminin românesc?

Practic avem 12 titluri, dar, în pandemie, Federația Română de Fotbal a considerat inoportun să îl mai contabilizeze, deoarece campionatul a fost înghețat până la urmă, și am rămas doar cu participarea în UWCL. Legat de supremație, consider că este vorba de un concept pe care și alții încearcă să îl copieze acum. Adică, vorbim despre o Academie foarte productivă, cu selecții la nivel de țară, cu parteneri în învățământul gimnazial și liceal.

Nu este niciun secret, munca la nivel de club la toate eșaloanele este cea care ne-a păstrat în top. Nu intâmplator, anul trecut am fost campioni la toate nivelele: campionat, cupă, U17 și U15. Anul acesta cu echipa a doua am terminat pe locul 1 în Liga 2, o echipă formată din junioare, fără drept de promovare.

Ați terminat neînvinși sezonul regular. Cum faceți să le motivați pe fete meci de meci, astfel încât să se gândească doar la victorie?

Prin strategia clubului și prin calitatea jucătoarelor alese. Pe fete le motivează competitivitatea adversarelor. Nu am discutat de prime sau alte forme de motivare niciodată la acest nivel. Fetele doresc să demonstreze că sunt cele mai bune și atunci când joacă între ele partide amicale în timpul antrenamentelor, asta să nu mai spun de adversare. Deja, toate fetele din Academie au acest spirit în ADN-ul lor, toate știu că au venit la Cluj pentru a face performanță.

Ce înseamnă și pentru  dumneavoastră, ca președinte executiv al clubului, acest al 11-lea titlu de campion?

Nu m-am gândit până acum la mine și la satisfacția de a fi campion alături de fete. Mereu le-am pus pe primul loc pe ele. Dar ca să vă răspund la întrebare, înseamnă certificarea faptului că am făcut doar ce trebuia făcut! Am câștigat aceste titluri cu cinci antrenori diferiți, fiecare cu o contribuție importantă, ceea ce mă face să cred că ceva, ceva am făcut și eu bine la acest nivel..

Cum vedeți sezonul următor din Liga 1, ce așteptări aveți? Vedeți o luptă mai strânsă pentru titlul de campioană?

Suntem clubul cu al patrulea buget din rândul echipelor din play off. Nu se compară susținerea pe care o avem noi cu cea de care beneficiază celelalte formații. Sunt sigur că se vor investi și mai mulți bani pe viitor în jucătoare la cluburile din Timișoara și Bistrița, și, astfel, ne va fi destul de dificil să mai defilăm în campionat ca și în anii precedenți. De aceea, va fi cel puțin la fel de greu, dar ne batem pe orice punct cu oricine, indiferent de bugete. Totuși, am simțit o deschidere mai mare din partea sectorului privat chiar duminică, la festivitate, și apreciez faptul că unul dintre sponsorii echipei, Schuller Eh’klar, a ales să fie și sezonul viitor lângă noi.

Apropo de buget, sunt dificultăți în asigurarea lui?

Da, sunt, deoarece nu se prea înghesuie lumea, și parcă s-au obișnuit toți să fim pe primul loc fără să strigăm în gura mare că avem nevoie de susținere. Este vorba aici de un oraș precum Cluj-Napoca, de reprezentarea acestuia în Europa, și mi-ar plăcea ca cei care ne cunosc performanțele să ne cunoască și greutățile, să vadă cât de dificil este să ai un teren de antrenament sau o baza frumoasă unde să poți disputa meciurile oficiale. Nu este o mândrie pentru orașul Cluj-Napoca că jucăm pe Iclod Arena!

Nu ați găsit înțelegere la Cluj Arena?

Pentru Champions League da, ne susțin, dar pentru campionat este mai dificil, deoarece se pot suprapune partidele cu cele ale băieților de la U Cluj. Mi-ar fi plăcut și partida de duminică să o jucăm pe Cluj Arena, dar nu știam cum se va programa barajul pentru promovarea în Liga 1 și când va fi U Cluj gazdă.

Primarul Emil Boc v-a trimis astăzi o scrisoare de felicitare pentru câștigarea titlului, dar în ce măsură se implică și municipalitatea pentru asigurarea unui buget onorabil?

Avem un buget de 165.000 lei. Mai mult decât unii și mai puțin decât alții, dar noi vedem partea plină a paharului, și ne bucurăm de fiecare leu în plus, așa că rămâne „mai mult decât la unii”. Știu că sunt multe cluburi care au nevoie de finanțare, și e mai greu la Cluj.

Spre comparație, echipele din Timișoara și Bistrița ce buget au?

Nu doresc să dau sume, dar au cam cât este nevoie și nu fac rabat de la nimic.

Revenind la echipă, pentru următorul sezon veți face modificări la nivelul lotului? Veți aduce jucătoare noi?

Da, cu siguranță vor veni jucătoare, dar vor și pleca. Deja avem finalizate două sosiri și lucrăm intens la acest aspect. Daniel Sima și Olariu Constantin, antrenorii noștri, vizionează zilnic partide să ne lămurim asupra calității fetelor pe care urmează să le aducem la Cluj. Mizez pe cel puțin patru sosiri noi la echipă.

În aceste condiții, e clar că obiectivul pentru noul sezon este tot cucerirea titlului. Ce obiectiv aveți însă pentru sezonul european?

Noul sezon european începe în 18 august și vrem să organizăm la Cluj faza grupelor, Runda 1. Depinde și de celelalte trei echipe din grupă, dar sper să le convingem să joace la Cluj. Ca obiectiv, ne dorim să depășim această fază, dar aștept tragerea la sorti de pe 24 iunie și să vedem ce adversari o să avem în grupă.

Fotbalul clujean nu o duce deloc rău… Fetele de la U Olimpia sunt campioane, la băieți, CFR e campioană, Universitatea tocmai a promovat în prima ligă. Poate fi luat fotbalul ca un model de reușită pentru celelalte echipe de club din județ, pentru că, în afară de fotbal și baschetul masculin, sportul clujean nu prea mai produce performanță în ultima vreme?

Fotbalul este sportul numărul 1 în România. Modelul orașului Cluj-Napoca poate fi luat în analiză de oricine. Managementul la nivelul echipelor de care ați spus dumneavoastră este unul performant datorită rezultatelor obținute

Mi-ar plăcea să port o discuție cu toate celelalte cluburi din alte sporturi din județul Cluj, și cred că am putea avea experiențe interesante de împărtășit. Din păcate, toată lumea face referire la bani, dar succesul are și alte puncte de reper. Asta ca să nu vorbim de continuitate și de gestionarea succesului. Noi o facem de 12 ani!

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut