Interferențe culturale | Scriitori clujeni premiați la un festival internațional de literatură din Italia!

Patronul spiritual, o fostă deținută politic a regimului comunist!

În perioada 29 iulie – 1 august 2022, stațiunea maritimă Castellammare di Stabia, situată lângă Napoli, a găzduit un inedit concurs internațional de literatură, conținând trei secțiuni – proză, poezie și haiku, în română, italiană, engleză și dialecte: Festival Internazionale Dei Due Mondi – Gabriela Verban”, în memoria acestei scriitoare și editoare româno-italiene de anvergură internațională, decedată în urmă cu un an.

Inițiativa organizării festivalului i-a aparținut poetei Mirela Duma, repatriată recent după zece ani de ședere în Italia, consultantul onorific, pentru România, al Editurii CentoVerba, condusă până nu demult de regretata d-nă Verban.

“Moartea tragică a Gabrielei m-a afectat mult, ținând cont de faptul că aceasta, în cadrul concursurilor organizate de ea în Italia, a premiat mulți autori români și le-a editat operele, promovându-i astfel în Peninsulă. Această scriitoare nu a fost prețuită îndeajuns în timpul vieții – de altfel a și fost deținut politic timp de trei ani, în pușcăriile comuniste, pentru “delict de conștiință” – așa că am dorit mult să-i aduc un omagiu prin organizarea acestui concurs internațional, împreună cu colaboratorii săi apropiați din Italia și a câtorva din România. Iar cel care a răspuns din prima clipă la apelul meu a fost renumitul poet napoletan Enrico del Gaudio. Acesta și-a canalizat energiile și s-a străduit ca festivalul să aibă loc în orașul Castellammare di Stabia, în condiții de excepție, așa cum s-a și întâmplat. De asemenea, s-au alăturat imediat proiectului și alți importanți scriitori italieni, precum:  Daniela Cecchini – Roma, Marco Perna – Franța, Fausto Marseglia – Napoli, Emilio de Roma – Roma, Patrizio Avella – Franța, Fabrizio Cacciola – Messina, Massimo Massa – Napoli. Referitor la Massimo Massa, acesta este directorul Editurii SENECA, cea care scoate pe piață cea mai importantă revistă de artă și cultură din Sudul Italiei, iar domnia sa și-a exprimat dorința de a face cunoscute în Peninsulă creațiile cât mai multor români. Din partea României, invitații de onoare au fost două personalități de marcă: dl. profesor univ. dr. Ioan Chirilă – de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și dl. Valeriu Barbu, scriitor și jurnalist, președintele Cenaclului de la Roma, care reunește zeci de scriitori români din Diaspora, Barbu fiind și reprezentantul românilor în relația acestora cu autoritățile italiene” – ne-a declarat președintele festivalului, d-na Mirela Duma, poetă cu volume publicate în România, Italia, Japonia, clasificată doi ani consecutiv, 2019 și 2020, ca autoarea de haiku numărul unu din Italia, de asemenea figurând și printre primii o sută de haijini ai lumii

Printre premiați, scriitori originari din Cluj-Napoca!

Iar participarea a fost cu adevărat grandioasă – peste 600 de scriitori italieni, francezi, americani, argentinieni, canadieni, etc. – însă, din partea noastră, a doar câteva zeci. Cu toate acestea, calitatea scrierilor trimise de autorii români a fost deosebită, fapt recunoscut și de membrii juriului internațional, care au validat punctajul acordat de juriul secțiunii românești, compus din: prof. Mona Iordan – București, Mirela Duma și Sorin Grecu – Cluj-Napoca. La secțiunea poezie românească putem spune că revelația festivalului a fost Radu Cristian Constantin, câștigătorul Premiului I, cu poemul “Actorii” – care se autointitulează, nu fără orgoliu, “poetul marii poezii din București” – un baladist excepțional, crescut la școala poetului Dimitrie Stelaru.

Un premiu important, “Coppa Premio del Presidente Enrico Del Gaudio” a fost câștigat de Vasile Hatos, cu poemul “Toamna”, scriitor clujean stabilit în urmă cu mai mulți ani în Italia, înfocat “navetist cultural” între Cluj-Napoca și Ravenna, renumit pentru serviciile majore pe care le aduce culturii române: pe lângă poeziile sau prozele sale publică recenzii despre cărțile românilor, făcându-i cunoscuți în Peninsulă!

Un alt mare clujean, extrem de activ în revistele literare românești – deși trăiește la Budapesta! – premiat cu “Quarto classificato – ex aequo”, pentru poemul “Fum de mititei prin gaura de tricolor” – este George Vigdorovits! Poet și eseist de talent, cu o viață desprinsă parcă dintr-un film de Oscar, acest adevărat cetățean al planetei și, în același timp, român plin de patriotism, are origini evreiești, dintr-o mamă salvată de o familie de unguri din Cluj, de la o deportare sigură la Auschwitz, în timpul războiului – și un tată care a fost chiar deportat la Bergen-Belsen, dar a supraviețuit Holocaustului, fiind eliberat în 1945 de către armata americană! De aceea, George se autointitulează drept “o minune istorică a doi supraviețuitori scăpați din ghearele morții”! Iar la secțiunea proză Cluj-Napoca a fost și mai bine reprezentat!

Premiul al II-lea al festivalului, pentru proza “Pelerina”, a fost câștigat de o personalitate cu adevărat polivalentă a Clujului: Mircea Dragoteanu. De profesie medic, inginer electronist, licențiat în jurnalism, doctor în istorie și medicină, absolvent de drept și multiplu campion mondial la filatelie, acesta a reușit, prin scrierea prezentată în concurs, să aducă un splendid și emoționant omagiu unui bătrân – cunoscut întâmplător în tren – căruia comunismul i-a confiscat întreaga avere materială, nereușind însă să-i fure sufletul!

Premiul III a ajuns, de asemenea, la un clujean, Dora Budăcean, pentru proza “Drept ca o lumânare”, în care răzbate figura unui personaj vertical, bătrânul Clionic, în jurul căruia se petrec o mulțime de drame, în special ale membrilor familiei sale – pe care acesta le depășește cu stoicism și seninătate!

Un alt premiu important, “Medaglia simil oro Migliore Soggetto” (“Medalia de aur pentru cel mai bun subiect”) a fost atribuit cunoscutului jurnalist și scriitor clujean Radu Vida, pentru proza scurtă “Sensei”, o rafinată poveste a unei inițieri în dragoste și în viață, în care personajele sunt un sensei, celebru antrenor de judo și o foarte tânără elevă a sa – din deznodământul poveștii rezultând următoarea concluzie: spiritul e cel care învinge, iar viața e o lungă bătălie cu propriul ego, încercarea fiecăruia de a-și dovedi că, adesea, trestia e mai puternică decât pumnul!

Încă un premiu de seamă al festivalului, “Premio della Giuria”, a fost câștigat de un clujean, deja celebru, (încă) tânărul Marius Balo, cel încarcerat timp de opt ani în pușcăriile chinezești pentru o infracțiune minoră, comisă din neștiință. Iar proza sa, “Revelația din pușcăria chinezească”, reprezintă o extraordinară mărturie a descoperirii lui Dumnezeu, chiar și într-o celulă de opt metri pătrați – sau, adesea, în cumplită izolare – relatarea aducând izbitor de mult cu mărturiile foștilor deținuți politici din timpul regimului comunist, semn că Răul este etern și nu ține cont de epoci!

O ultimă premiere, cea mai importantă din festival, aparține unei personalități din Maramureș, legată indisolubil de Cluj, scriitoarea Valeria Bilț, căreia i s-a decernat “Marele Premiu pentru Pace – Gabriela Verban”, cea care va prelua președinția festivalului începând cu ediția viitoare. Proza Valeriei, “Ultima oră”, are ca temă refugiul unei familii de ucraineni într-un oraș românesc de graniță, o dată cu izbucnirea recentului război ruso-ucrainean. Iar laitmotivul minunatei povestiri este următorul: “În România găsești prieteni”. În fapt, proza premiată reprezintă un excepțional elogiu adus solidarității umane și puterii omului simplu de a trece peste situațiile grotești și absurde impuse de Istorie, demonstrând că românii, în ciuda neînțelegerilor de frontieră avute în trecut cu vecinii lor, atunci când apare o situație limită – uită orice diferenduri și își dezvăluie marea lor calitate, care i-a consacrat, Omenia!

Să nu uităm, de asemenea, importanta contribuție adusă reușitei festivalului de către Profesorul clujean Ioan Chirilă, care a susținut o excepțională conferință, direct în limba lui Dante, referitoare la relațiile cultural-politice româno-italiene, de-a lungul vremii – și despre personalitatea mult încercatei patroane spirituale a festivalului, d-na Gabriela Verban.

La final, ședința Cenaclului de la Roma, în casa unionistei Tatiana Ciobanu!

Iar concluziile festivalului au fost trase, curând, în primitoarea casă a doamnei Tatiana Ciobanu, inițiatoarea multor acțiuni destinate românilor din Italia, cu prilejul deschiderii noului sezon al Salonului literar, pe care-l organizează. Iar președinta festivalului, poeta Mirela Duma, ne-a mărturisit – în fața bucatelor alese, de post, și a unui colac de forma României Mari, frământat de întreaga suflare femeiască prezentă, în timp ce se cânta “Hora Unirii”: “Ni s-a întâmplat să trăim un vis minunat și – în calitate de protagoniști ai lui – am fost aplaudați și admirați așa cum niciodată nu am fost, poate, în România.

În casa marelui om de cultură – unionista Tatiana Ciobanu, am fost tratați regește, iar Lăcrimioara Maricica Niță – scriitoare afirmată în Italia (n.n. – premiată și ea cu două premii, pentru proză în limba română și italiană) împreună cu soțul ei Adrian Niță – “străjer” al Cetății românești din Roma, ne-au fost călăuze pe drumurile istoricului oraș, de la primul până la ultimul pas – totul sub privirile avizate ale domnului Valeriu Barbu, scriitor, jurnalist, președinte al marelui Cenaclu de la Roma și omul de bază al românilor stabiliți acolo.

De asemenea, fără ajutorul Fundației “Doina Cornea” – președinte Leontin Horațiu Iuhas – al unei firme de panificație din județul Cluj și a doi tineri clujeni această minunată aventură a culturii românești ar fi rămas doar un vis, așa că le mulțumim tuturor din suflet”!

Sorin GRECU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut