Interferențe culturale | Literele ca amintiri ale mișcării

În întâmpinarea iubitorilor de artă centrul cultural clujean Casino din Parcul Central vine cu o ofertă aparte – expoziția de artă caligrafică intitulată sugestiv „Cuvinte întrețesute”, completată armonios de un performance de dans contemporan.

În accepțiunea Arcasha Design, organizatorul acestui eveniment, cuvintele sunt înțelese ca „acele instrumente <<jucăușe>> care, prin simpla lor enunțare, dau formă la aparent infinite combinații de idei, emoții, senzații care apar în proximitatea noastră, a spațiului nostru interior sau exterior, prin dialoguri și interacțiuni umane sau în momente de profundă solitudine și contemplare”. Prin accentul pus asupra scrisului de mână, se dorește o reîntoarcere simbolică în trecut, acum când exprimarea este aproape cu totul acaparată de mediul digital.

Expoziția este concepută ca un eveniment artistic-cultural hibrid, un spatiu de dialog și improvizație, unde publicul este invitat să admire o serie de lucrări grafice dar și să asiste la un performance live.

Tablourile și instalațiile de artă caligrafică abordează problematica spațiului din perspective dintre cele mai diverse – vizuală, motrică și auditivă, printr-o „interferență performativă contemporană”, așa cum o definesc organizatorii.

Exponatele sunt rezultatul unui șir de experimente, aici fiind incluse acțiuni și workshop-uri de scriere de mână și dans contemporan, întâlniri și discuții despre explorarea intuitivă a formei și spațiului și amprenta corporală asupra acestuia din urmă.

O parte din lucrările de față sunt creația Cristinei Mocan, artist vizual și designer textil, iar altele au fost realizate în urma workshop-urilor de ‘Explorări intuitive prin scrisul de mână” pe care Cristina le-a organizat în perioada 2019-2022.

Amintesc aici toți artiștii expozanți: Casina Bătinaș, Mihaela Boboș, Cristina Mocan, Simona Nicoară, Anamaria Sănduță. Tematica este una vastă, operele având ca element de legătură dialogul creativ despre corp – minte – emoție și găsirea de noi modalități prin care ne putem referi la un corp mai personal și căi de comunicare diferite.

Vorbeam de o manifestare artistică aparte. Ligia Tulbure, Smaranda Ciubotariu, Vasiana Sălăjan Morar și Roberta-Andrada Lupaș vor aduce pentru dumneavoastră momentul grațios de dans contemporan, după o coregrafie semnată Mihaela Culda.

Vernisajul expoziției de desene lingvistice Cuvinte întrețesute” va avea loc luni, 22 august, de la ora 19:00, aceasta putând fi vizionată până în data de 3 septembrie, între orele 10:00-20:00.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut