Inteligența Artificială 4.0 @UBB: Inovații în domeniul Inteligenței Artificiale

O serie de prezentări susținute de specialiști UBB și colaboratori ai acestora din mediul socio-economic (tehnologiilor avansate) vor evidenția, în cadrul unui eveniment organizat marți, 31 ianuarie, inovații în domeniul Inteligenței Artificiale și rezultatele cu puternic impact aplicativ.

Pe lângă specialiștii UBB vor participa partenerii strategici în domeniu din zona marilor actori internaționali în AI, beneficiarii din mediul socio-economic și autorități naționale/locale.

„Mesajul este că, dincolo de faptul că AI a devenit deja o paradigmă clasică transversală în multe domenii (3.0), suntem în faza în care se pregătește saltul într-o nouă paradigmă AI (4.0), cu elemente inovative disruptive de interacțiune cyber-fizică, auto-/ co-creare, în conexiune cu noul salt în zona «quantum computing/ communication»” – anunță organizatorii. Potrivit acestora, tema principală este Inteligența Artificială (IA) ca mecanism în rezolvarea de probleme, urmărind să fie arătat ce poate să facă IA pentru comunitatea din jurul nostru.

„În particular, ne vom referi la rezultate ale cercetărilor de IA în domenii precum sănătate, educație, psihologie, economie, transporturi, finanțe, bioinformatică, mediu, agricultură și informatică. Acesta este primul eveniment dintr-o serie de astfel de dezbateri, pe subiecte largi din matematică și informatică”, declară organizatorii evenimentului „Inteligența Artificială 4.0 @UBB”

„Inteligența Artificială (AI) este un domeniu major al lumii de astăzi, de care se ocupă aproape fiecare actor care are interes în utilizarea și/sau în generarea de AI. Puțini sunt însă cei care devin cu adevărat lideri în domeniu. În țară, UBB este un astfel de lider, prin resursele proprii ale celei mai mari facultăți de informatică din România și ale altor unități UBB relevante în AI (ex. Institutul de Inteligență Artificială, Reallitate Virtuală și Robotică / Centrul UBB-EON XR) și prin coordonare strategică cu actorii majori în domeniu la nivel internațional (ex. Microsoft și SAS). UBB este unul dintre principalii generatori de cercetare fundamentală/ de bază/ exploratorie în domeniul AI în țară și coordonează strategia României în quantum communication, astfel că se află în poziția cea mai bună de a stimula și mutarea paradigmei AI din 3.0 (aplicații/ dezvoltări deja clasice) în 4.0 (inovații cyber-fizice; auto-/ co-creare)”, afirmă rectorul UBB, prof. dr. Daniel David.

Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 10:00-14:00, în Cluj Innovation Park, la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative – CREIC –  (str. Valea Chintăului nr. 1, Cluj-Napoca), unde UBB are o infrastructură academică “world-class” dedicată AI și tehnologiilor inovative în general.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut