Întâlnirea Mondială a Familiilor, la Cluj-Napoca și în întreaga Biserică Catolică

Tema întâlnirii: „Iubirea în familie: vocație și cale spre sfințenie”

În comuniune cu întreaga Biserică Catolică, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla va marca, la Cluj-Napoca, cu binecuvântarea și participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul eparhial, Întâlnirea Mondială a Familiilor, printr-un șir de manifestări programate între 22 și 26 iunie 2022.

Întâlnirea Mondială a Familiilor încheie anul pastoral intitulat „Familia Amoris Laetitia” – care a început la 19 martie 2021, fiind proclamat de Sfântul Părinte Papa Francisc cu scopul de a promova frumusețea și bucuria iubirii familiale, pentru a ajuta familiile acestui timp să meargă pe calea Evangheliei, ținând privirea mereu îndreptată spre Isus. Din inițiativa Suveranului Pontif, în premieră, actuala ediție, cea de-a X-a, a Întâlnirii Mondiale a Familiilor se desfășoară într-o formă „multicentrică și răspândită”. În paralel cu evenimentul central, organizat la Roma, fiecare dieceză și eparhie catolică din lume, de rit latin sau bizantin, va organiza evenimente similare în comunitățile locale.

„În întâlnirile anterioare – a spus Papa Francisc – majoritatea familiilor au rămas acasă, iar întâlnirea a fost percepută ca o realitate îndepărtată, cel mult urmărită la televizor, sau necunoscută de majoritatea familiilor. De data aceasta va avea o formulă fără precedent: va fi o oportunitate oferită de Providență de a crea un eveniment mondial care să poată implica toate familiile care vor să se simtă parte din comunitatea eclezială”.

Organizatorii manifestărilor la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, legate de Întâlnirea Mondială a Familiilor și-au propus „să reproducă pe plan local structura evenimentelor organizate la Roma, din dorința de a putea oferi tuturor familiilor o experiență cât mai profundă de comuniune cu Biserica Catolică și cu familiile din lumea întreagă”, a transmis pr. Călin Sechelea, coordonatorul Biroului eparhial pentru Pastorația Familiei din cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla. (Roma va fi sediul principal al Întâlnirii, cu delegați ai pastorației familiei, care vor participa la Festivalul Familiilor, la Congresul Pastoral și la Sfânta Liturghie care vor fi transmise în întreaga lume).

Primele trei zile (22-24 iunie) ale Întâlnirii Mondiale a Familiilor vor fi dedicate unui Congres Teologico-Pastoral, care se va desfășura în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea (Piața Cipariu, Cluj-Napoca). Vor fi aprofundate două teme centrale: „Familia Bisericii, o casă pentru toți” – tema anului pastoral la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla și „Iubirea în familie: vocație și cale spre sfințenie” – tema Întâlnirii Mondiale a Familiilor.

În fiecare după-amiază (miercuri, orele 15:00-19.00; joi și vineri, orele 16:00-19:00) vor avea loc conferințe și dezbateri, cu participarea unor teologi și laici implicați în pastorația familiei, din țară și de peste hotare. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla va deschide lucrările. Vor conferenția: pr. Jean-Yves Brachet, din Franța, pr. Felician Tiba, din Dieceza de Iași, pr. Călin Sechelea, pr. Cristian Langa și pr. Claudiu Tuțu, din Eparhia de Cluj-Gherla, psiholog Domnica Petrovai (fondatoare a „Școlii pentru Cuplu” la Cluj-Napoca).

Programul de vineri, 25 iunie, include mărturia unei familii din Italia: Lucia și Luciano Chiarot, și apoi rugăciune: în capela „Sfântul Iosif” (alăturată aulei de conferințe) va avea loc un oficiu (pregătit special pentru actualul an pastoral la nivel eparhial): „Calea Crucii a Familiei” și, în încheiere, se va celebra Sfânta Liturghie.

Sâmbătă, 25 iunie, tot în cadrul Întâlnirii Mondiale a Familiilor, sediul Episcopiei de Cluj-Gherla (str. Moților nr. 26), va găzdui cea de-a X-a Sărbătoare Eparhială a Familiilor, cu participarea a numeroase familii din toate Protopopiatele Eparhiei de Cluj-Gherla. În program: Sfânta Liturghie arhierească, mărturii despre viața de cuplu, ateliere de lucru tematice, moment muzical, momente de recreere și rugăciune.

Va fi o întâlnire a familiilor în Familia Bisericii, în cadrul căreia cei prezenți vor experimenta acel unic „acasă pentru toți”, în familiaritate și înfrățire, în lumina iubirii milostive a lui Dumnezeu, Tatăl tuturor.

Duminică, 26 iunie, la ora 13:00, va avea loc o întâlnire pe calea undelor cu Sfântul Părinte, Papa Francisc. După Sfânta Liturghie duminicală (de la ora 10:30), din Catedrala „Schimbarea la Față”, cei prezenți vor putea urmări, în direct, din Roma, printr-o proiecție video, evenimentul final al Anului „Familia – Amoris Laetitia” și al Întâlnirii Mondiale a Familiilor: rugăciunea Angelus condusă de Papa Francisc. La încheierea rugăciunii din Piața Sfântul Petru, Suveranul Pontif va oferi tuturor familiilor din Biserică binecuvântarea apostolică și le va transmite un mesaj, le va încredința o misiune.

„Familia perfectă nu există”, dar „să nu uităm că Dumnezeu este cu noi” și că „iubirea în familie este o cale personală de sfințenie pentru fiecare dintre noi”, a spus Papa Francisc în această lună a Întâlnirii Mondiale a Familiilor. A adăugat: „Familia este locul în care învățăm să trăim împreună, cu cei mai tineri și cu cei mai în vârstă. Stând împreună – tineri, bătrâni, adulți, copii – și rămânând uniți în diferențe, evanghelizăm prin exemplul nostru de viață. Evident, familia perfectă nu există. Mereu este câte un «dar…». Nu-i nimic, nu trebuie să ne fie teamă de greșeli: trebuie să învățăm din ele ca să mergem înainte. Să nu uităm că Dumnezeu este cu noi: în familie, în cartier, în orașul în care locuim, El este cu noi. Și se ocupă de noi, rămâne cu noi în orice moment în unduirea bărcii agitată de mare: când discutăm, când suferim, când suntem veseli, Domnul e acolo și ne însoțește, ne ajută, ne îndreaptă. Iubirea în familie este o cale personală de sfințenie pentru fiecare dintre noi. De aceea am ales-o ca temă pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor. Să ne rugăm pentru familiile creștine din lumea întreagă, pentru fiecare și pentru toate familiile, pentru ca, prin gesturi concrete, să trăiască gratuitatea iubirii și sfințenia în viața de fiecare zi”.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut