Întâlnirea Consorțiului Universitaria la UBB

Prof. univ. dr. Daniel David va prelua președinția rotativă a Consorțiului Universitaria pentru următorul an, deținută în prezent de rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, în cadrul întâlnirii care se desfășoară, între 16 și 20 martie, la Universitatea Babeș-Bolyai.

La întâlnire, pe lângă reprezentanții personalului academic și ai studenților din consorțiu, participă și reprezentanți din partea Academiei Române, autorităților naționale în domeniu și din partea consiliilor și comisiilor naționale cu atribuții în domeniul academic. „Dincolo de aspectele specifice Consorțiului Universitaria, se vor discuta teme legate de proiecte de legi ale educației și ale cercetării, de PNNR și de alte aspecte privind aria academică națională și internațională” – informează UBB.

Consorțiul Universitaria a fost constituit în 2009, cu sediul la UBB, de patru membri fondatori, reprezentând universitățile istorice ale țării din centrele academice tradiționale: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara. În 2012 Consorțiul s-a extins cu Academia de Științe Economice din București, iar din 2022 și cu alte universități deja reprezentative regional și vizibile și cu impact național (Universitatea din Craiova, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Ovidius din Constanța). Universitatea de Stat din Chișinău este membru cu statut de observator în Consorțiul Universitaria din 2018. În prezent, Consorțiul Universitaria este cea mai complexă structură academică de profil din România sub aspectul tradiției academice, al mărimii (include aproximativ 40% din studenții din România și aproximativ 55% din personal prin totalul de posturi normate), al distribuției regionale (fiecare regiune de dezvoltare a țării fiind reprezentată), al diversității programelor de studiu și al performanțelor în rankingurile internaționale de referință.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut