Întâlnire literar-astristă la Dej

Sala festivă a Protopopiatului Ortodox Dej a găzduit, la sfârșit de decembrie, ultima reuniune din 2022 a astriștilor dejeni. Întâlnirea literar-culturală organizată de Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA a avut ca titlu generic „Presa astristă azi și mâine” și i-a avut ca invitați pe prof. univ. dr. Mircea Popa, prof. univ. dr. Ioan Chirilă și prof. dr. Valeria Bilț, alături de câțiva dintre redactorii și autorii textelor din revista ASTRA – Artă și literatură (decembrie 2022, an II Nr.2), publicată sub egida „Astra dejeană”. Amfitrion, ec. dr. Radu Gavrilă, președintele ASTRA Dej și directorul celor două reviste.

Cu acest prilej a fost evocat traseul parcurs de „Astra dejeană” de la înființare și până în prezent, când suplimentul literar-artistic al revistei de numai câteva pagini a devenit publicație de sine stătătoare. Este deja un fapt cunoscut că în spațiul publicisticii românești contemporane, revistele ASTREI (editate îndeosebi de despărțămintele foarte active pe plan cultural) și-au câștigat un loc binemeritat și nu doar local, „Revista română” a Despărțământului ASTRA Iași, „Astra clujeană”, „Astra blăjeană” „Astra năsăudeană”, „Astra lăpușeană”, „Astra careiană” și altele fiind deja cele care au acumulat o respectabilă experiență, reflectată în numărul anilor de apariție, în conținut, în numărul total al paginilor tipărite, în prezentarea de excepție etc.

În acest context, „Astra dejeană” – inițial supliment al „Gazetei someșene” – își ocupă locul meritoriu, perseverând în menținerea calității, atragerea de noi și valoroși colaboratori și, nu în ultimul rând, oferind „spațiu de exprimare” și tinerilor interesați. Chiar dacă pe parcursul anilor s-a schimbat colectivul de redacție, s-a micșorat sau mărit numărul colaboratorilor sau numărul paginilor, revista s-a menținut între publicațiile de succes ale ASTREI. O dovadă în plus, al doilea număr din „ASTRA – Artă și literatură”, coordonat de Cristian Păltinean și Marius Buculei, având rubrici și texte menite să trezească nu doar curiozitatea cititorilor, ci și plăcerea lecturii. Din păcate, spațiul nu-mi permite să trec în revistă toate materialele cuprinse în revistă, respectiv poezie, proză, recenzii, interviuri, eseuri.

La fel ca în primul număr, artele plastice sunt prezente în cuprinsul revistei, de data aceasta prin coperta și ilustrațiile color semnate de maestrul Marcel Lupșe și inserturile grafice ale Gabrielei Meșter.

Spre delectarea celor prezenți, seara astristă a fost animată de doi gherleni apreciați de publicul iubitor de muzică bună: Gheorghe Istici, un virtuoz al naiului și cantautorul folk Alexandru Kutas. De asemenea, după prezentarea revistelor editate de despărțămintele ASTRA Cluj, Dej și Târgu Lăpuș, a venit rândul celei mai recente cărți publicată de Editura ASTRA-Dej: „Istorie și economie la confluența Someșurilor – SATM 2022”. Volumul, coordonat de Gabriel Virgil Rusu și Radu Gavrilă, a apărut cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și reunește Lucrările Școlii Academice „Dr. Teodor Mihali – Bancherul”. O ediție adăugită și revizuită a volumului a apărut într-un format editorial de excepție, ca urmare a colaborării Editurii ASTRA-Dej cu Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca, prezentată publicului anul acesta, în decembrie, în cadrul filialei clujene a Academiei Române, Institutul de Istorie „George Barițiu”.

Magdalena Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut