Inițiativă UBB: Domeniul Inteligență Artificială va putea fi studiat în țară și ca program de licență

La propunerea UBB, ARACIS a aprobat marți, 28 februarie 2023, standardele pentru implementarea specializării de „Inteligență Artificială” la nivel de licență (în domeniul “Informatică”), astfel că, în curând, la UBB, dar probabil și la alte universități din țară, vor funcționa programe de licență în Inteligența Artificială (AI).

„Urmând practicile internaționale, domeniul inteligenței artificiale a ajuns la o maturizare care îi permite să treacă de la nivelul cercetării, cu impact și asupra formării mai ales la nivel de master/ doctorat/ postdoctorat, la un nivel de profesionalizare larg răspândită, prin organizarea la nivel de licență. Este un demers care va ajuta mult studenții/ absolvenții și mediul socio-economic. Mă bucur că ARACIS a înțeles aceste dezvoltări internaționale și nevoi ale pieței muncii și le-a susținut și în țară, la propunerea noastră, cea mai mare școală de informatică din România. Această specializare va permite alinierea învățământului universitar de informatică din România cu prioritățile de educație și de cercetare-dezvoltare-inovare ale Comisiei Europene”, declară decanul Facultății de Matematică și Informatică din UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica.

Potrivit rectorului UBB, prof. univ. dr. Daniel David, era normal ca universitatea clujeană să fie cea care inițiază acest demers, UBB fiind „una dintre universitățile de referință din țară în zona «computer science», iar Institutul UBB de Inteligență Artificială, Robotică și Realitate Virtuală, având ca parteneri strategici Microsoft, SAS și UiPath, este un contributor major la dezvoltările în domeniu, nu doar prin aplicații inovative, dar și prin cercetare fundamentală, care împinge constant mai departe frontierele cunoașterii”.

„Așadar – spune prof. dr. Daniel David -, la UBB noi ne raportăm complet la cunoașterea asociată AI, generând-o prin cercetare avansată (în Institut), utilizând-o prin aplicații inovative (prin zeci de granturi și servicii către beneficiari) și diseminând-o prin educație de calitate, de acum nu doar postlicență (master/ doctorat/ postdoctorat/ postuniversitar), ci și la nivel de licență”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut