Inițiativa „Fără penali în funcții publice”, readusă în actualitate

Discuțiile privind inițiatva USR „Fără penali în funcții publice” revin în actualitate, odată cu condamnarea președintelui CJ Neamț, social democratul Ionel Arsene.

Proiectul USR-iștilor, conceput în urmă cu câțiva ani și care a strâns o mulțime de semnături la acea vreme, a rămas prin sertarele Parlamentului. Reprezentanții Uniunii cer acum readucerea acestuia în prim plan.

În urmă cu câteva luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legile care prevăd interdicția de a candida și a fi alese în funcții publice persoanele condamnate definitivpentru infracțiuni săvârșite cu intenție. O lege poate fi însă oricând modificată, subliniază unii reprezentanți USR, în timp ce inițiativa „Fără penali în funcții publice” vizează revizuirea Constituției în acest sens.

Legea care interzice celor condamnați pentru infracțiuni cu intenție să candideze la alegerile publice locale adoptată recent este proiect de lege USR, inițiat de deputata Diana Stoica. Practic a fost o aplicare a principiilor din inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”  particularizate la alegerile publice locale. USR susține ferm modificarea Constituției în acest sens, voința cetățenilor fiind clar exprimată. Coaliția PSD-PNL-UDMR are majoritatea consistentă necesară pentru revizuirea Constituției. Declarativ sunt de acord cu această revizuire, însă faptic nu o duc până la capăt, încălcând voința cetățenilor pentru că aceasta contravine intereselor de partid.

Să se modifice Constituția pentru ca persoanele condamnate definitiv pentru infracțiune săvârșite cu intenție, nereabilitate, să nu poată candida pentru funcții publice”, a explicat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

Zilele trecute, preşedintele USR, Cătălin Drulă, i-a cerut liderului social-democraţilor, Marcel Ciolacu, „să scoată de la sertar” iniţiativa ‘Fără Penali în Funcţii Publice’.

Precizările au venit în contextul în care preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi al filialei judeţene a PSD, Ionel Arsene, a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Braşov la 6 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

„După condamnarea definitivă de azi, pesedistul Ionel Arsene ar fi plecat la închisoare direct din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. Dacă nu ar fi fugit din ţară. În acest context, preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi cere lui Marcel Ciolacu să scoată de la sertar iniţiativa ‘Fără Penali în Funcţii Publice'”, se arată într-un comunicat USR.

Cătălin Drulă a declarat că a sosit „momentul lustraţiei” pentru PSD.

„Marcel Ciolacu l-a ţinut în braţe până azi şi a refuzat să îi ceară demisia. În loc de scuze, îi cer liderului PSD să scoată de la sertar proiectul ‘Fără Penali în Funcţii Publice’. Iniţiativa pentru care am strâns peste un milion de semnături e blocată de PSD în Parlament de 5 ani. Momentul lustraţiei a sosit pentru PSD. Este necesar ca astfel de personaje, cu care PSD a înţesat administraţia locală şi centrală, să dispară din clasa politică”, a precizat liderul USR.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut