Inimile săracilor din Iclod, încălzite de edilii comunei

Mulţi oameni nevoiaşi trăiesc şi în cele cinci sate componente ale comunei Iclod, unde, mai ales în aceste zile de iarnă, ei întîmpină multe greutăţi.

În sprijinul locuitorilor cu probleme materiale a sărit Primăria comunei, o instituţie pe care populaţia poate să se bazeze oricînd şi în orice condiţii, îndeosebi în această perioadă critică, cînd şi pe Valea Someşului Mic frigul  provoacă multe bătăi de cap gospodarilor din mediul rural.

Într-o dimineaţă geroasă am vizitat-o pe primăriţa comunei Iclod, doamna Maria Mureşan, care tocmai se pregătea să dea un raid prin satele vecine, unde ninsorile abundente de la mijlocul lunii februarie au dat multe bătăi de cap edililor. De la dînsa am aflat că prin grija Primăriei două persoane în  vîrstă (care nu au pe nimeni) au fost internate la Centre de persoane vîrstnice din judeţ. Este vorba de Melania Oltean şi Nicolae Lorincz din satul Orman (ultimul trecut de …90 de ani, cunoscut sub numele de „Miki”, omul care de peste 75 de ani se deplasa numai pe jos în oraşul vecin Gherla, el ajungînd tot pe jos şi la Bucureşti, o adevărată performanţă!). Datorită gestului umanitar a primăriţei din Iclod, cei doi oameni de vîrsta a treia nu rabdă frigul în această iarnă, dimpotrivă, se bucură de condiţii bune de cazare şi masă.

Iată ce înseamnă să porţi grija semenilor tăi, iar edilul-şef al comunei Iclod a dat dovadă totdeauna în ultimii cinci ani de multă înţelegere şi receptivitate faţă de cetăţenii cu păr alb (în fiecare an premiază pensionarii trecuţi de 80 de ani!).

Zilele trecute, Primăria comunei Iclod a luat măsurile necesare deblocării drumurilor ce duc spre cele cinci sate componente ale aşezării transilvane, unde şi elevii  şcolilor, dar şi preşcolarii (numai la Iclod sînt 142 de copii înscrişi la grădiniţă!) dispun de încălzire centrală. Din acest punct de vedere, la Livada (unde recent s-a modernizat unitatea de învăţămînt şi s-a construit o frumoasă sală de sport, felicitări edililor!), Orman, Fundătura, Iclozel şi Iclod nu sînt probleme, gospodarii comunei acţionînd şi de această dată cu răspundere şi operativitate.

Iclozenii au fost mereu oameni harnici, la ei nu trebuie să vină armata să cureţe drumurile şi şanţurile de pe marginea uliţelor.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie