Industria a dat semne de revenire în a doua lună de toamnă

Din cauza reducerii atât a comenzilor noi cât și a producției industriele, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut cu 8,6% în primele 10 luni ale anului în curs, raportat la perioada similară din 2019.

Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut cu 7,1% în primele zece luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în intervalul 1 ianuarie – 31 octombrie, scăderea comenzilor noi din industria prelucrătoare a fost cauzată de activităţile din industria bunurilor de uz curent (cu 11,4%), industria bunurilor de capital (cu 8,2) şi din industria bunurilor intermediare (cu 6,7%). Pe un trend pozitiv s-a aflat industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu o creştere de 21,6%, de la an la an.
Raportat la lun octombrie 2019, în octombrie anul curent, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 6%, datorită industriei bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 27,3%), industriei bunurilor de capital (cu 9,1%) şi industriei bunurilor intermediare (cu 2,5%). La polul opus, industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 14,8%, în perioada de referinţă.
Faţă de luna precedentă, s-a înregistrat o creştere de 4,7% a comenzilor noi din industria prelucrătoare, ca urmare a rezultatelor consemnate în industria bunurilor de capital (cu 6,3%), industria bunurilor intermediare (cu 3%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 1,9%). În schimb, industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 1,6%.

Și producţia industrială a fost mai mică cu 11% în primele zece luni din acest an, din cauza scăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (cu 12%), industria extractivă (cu 10,5%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 4,3%).

Situația s-a mai remediat cu ceva în luna octombrie, când producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 3,2%, ca efect al creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 4,8%), industria prelucrătoare (cu 3%) şi industria extractivă (cu 1,4%). Însă, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost mai mică cu 1,3%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (cu 9%), industria prelucrătoare (cu 1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 0,4%).

Reviriment ușor în octombrie

Rezultatul acestor diminuări a fost reducerea cu 8,65 a cifrei de afaceri din industrie, un oarecare reviriment fiind înregistrat în a doua lună de toamnă, când cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut şi comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, cu 0,1%.
Reducerea de ansablu din primele zece luni ale anului a fost produsă din cauza scăderii industriei extractive (cu 12,4%) şi industriei prelucrătoare (cu 8,5%). Pe marile grupe industriale, scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (cu 34,1%), industria bunurilor de capital (cu 10,9%), industria bunurilor intermediare (cu 4,4%) şi industria bunurilor de uz curent (cu 2,6%). Doar industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 2,1%.
În octombrie
situația s-a mai ameliorat, iar cifra de afaceri din industrie a crescut pe total cu 1,6% față de luna precedentă, datorită creşterii înregistrate în industria extractivă (cu 12,6%) şi în industria prelucrătoare (cu 1,3%). Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 5,2%), industria bunurilor de capital (cu 3 %), industria bunurilor intermediare (cu 2,3%) şi industria energetică (cu 1,3%).Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 3,2%. Raportat la octombrie 2019, în octombrie 2020 cifra de afaceri din industrie a urcat pe ansamblu cu 0,1% datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (cu 0,1%), care a compensat scăderea cu 3% din industria extractivă. Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 9,8%), industria bunurilor de capital (cu 8,1%) şi industria bunurilor intermediare (cu 2,7%). Scăderi au înregistrat industria energetică (cu 35,7%) şi industria bunurilor de uz curent (cu 6,1%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut