Îndrumare pentru accesarea fondurilor europene destinate fermierilor

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a realizat două îndrumare referitoare la accesarea fondurilor europene dedicate submăsurilor 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” şi 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.


Cele două măsuri vor fi lansate în a doua parte a lunii august. Îndrumarele conţin un model de Plan de afaceri şi informaţii care permit celor interesaţi să obţină datele relevante pentru a decide accesarea sprijinului financiar, potrivit nevoilor exploataţiei agricole. Îndrumarele pot fi descărcate gratuit de pe pagina de internet a AFIR (www.afir.info), secţiunea Investiţii PNDR, sM 6.1 şi sM 6.3.


Două sesiuni în desfășurare

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a deschis deja, în iulie, depunerea cererilor de finanțare pentru submăsurile 17.1 și 9.1. Sesiunea aferentă sM 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor” se desfăşoară până în 31 octombrie, ora 16, alocarea financiară este de 31,2 milioane euro, iar sprijinul nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de fermier. Sesiunea aferentă sM 9.1 – „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol” se va desfăşura până în 29 octombrie, ora 16, iar alocarea financiară este de 6,769 milioane euro.


Zece submăsuri vor fi lansate în august și septembrie

MADR a publicat calendarul estimativ al sesiunilor de depunere proiecte pentru 2021, iar în august şi septembrie este programată lansarea a încă 10 măsuri.
În a doua jumătate a lunii august vor fi lansate sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” cu alocare de 100 de milioane euro, sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”- 87 de milioane euro (60,9 milioane euro la nivel naţional şi 26,1 milioane euro pentru zona montană), sM 16.4 „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare”- 40 de milioane euro şi sM 16.4a „Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol” – 10 milioane euro.
Pentru septembrie, este programată sM 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale”, alocare de 50 milioane euro, sM 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” – 100 de milioane euro, sM 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” – 760 milioane euro, sM 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole” – 140 de milioane euro, sM 4.2a „Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” – 10 milioane euro şi sM 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” – componenta infrastructura de acces agricolă – 100,66 milioane euro.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut