Începutul anului universitar umflă chiriile în Cluj-Napoca

Revenirea studenților în marile centre universitare are ca efect și majorarea chiriilor, iar chiriile medii solicitate în Cluj-Napoca pentru apartamentele cu una și două camere continuă să fie cele mai mari din țară, depășindu-le chiar și pe cele din București.

După ce că are și cel mai mare preț mediu pe metru pătrat al locuințelor, Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind Bucureștiul la prețurile pentru apartamentele cu una și două camere. Datele furnizate de site-ul specializat imobiliare.ro arată că, la polul opus, dintre cele cinci mari centre regionale analizate, Timișoara are cele mai accesibile chirii.

În Cluj-Napoca, suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat semnificativ în ultimul an, situându-se în prezent la 300 euro pe lună, față de 250 de euro pe lună în august 2021. Prețul mediu cerut la închiriere s-a majorat semnificativ și pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns să coste 450 euro pe lună, comparativ cu 400 de euro pe lună în august 2021, ceea ce semnifică o creștere procentuală de peste 10%. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, se poate observa o depășire de 6%. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețurile segmentului locuințelor cu trei camere au crescut cu 14,5%, ajungând la 550 de euro pe lună. De asemenea, și pe acest segment au fost depășite cu aproape 2% prețurile solicitate în 2019. Cele mai mici prețuri medii pe metr pătrat (mp) din Cluj-Napoca s-au înregistrat în zona Someșeni (6,3 euro/mp), Câmpului (6,7 euro/mp) și Grigorescu (7,4 euro/mp), în vreme ce Mărăști sau Horea se numără printre cele mai scumpe zone, cu prețuri care depășesc 8 euro/mp.

În București, suma medie lunară solicitată pentru o garsonieră a ajuns la 283 euro, în creștere cu 8% față de perioada similară din 2021. Comparativ cu aceeași perioadă din 2019, prețurile pentru garsoniere și studiouri sunt mai mici cu aproximativ 2,5%. Un apartament cu două camere se închiriază acum cu 430 euro pe lună, în creștere cu 7% față de august anul trecut. Comparativ cu 2021, așteptările proprietarilor de locuințe cu trei camere au crescut cu 4%, ajungând la o medie de 600 euro pe lună. Există însă, și prețuri mai accesibile, cele mai mici chirii înregistrându-se în zona Mărgeanului (5,6 euro/mp), Prelungirea Ghencea (5,7 euro/mp) și Apusului (5,8 euro/mp).

În Timișoara, suma medie solicitată pentru închirierea unei garsoniere se situează la 200 euro pe lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut. La apartamentele cu două camere, comparativ cu anul trecut a avut loc o creștere ușoară a prețului mediu solicitat, acesta ajungând la 330 euro pe lună. Pentru apartamentele cu trei camere, chiria cerută este de 390 euro pe lună, comparativ cu 360 de euro, în 2021. Cele mai accesibile chirii din Timișoara sunt în zonele Fabric (4,9 euro/mp), Freidorf (5,3 euro/mp) și Steaua (5,3 euro/mp).

În Iași, suma medie solicitată pentru o garsonieră este de 250 de euro pe lună, ceea ce semnifică o creștere de 4%, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut. La apartamentele cu două camere a avut loc o creștere de la 325 euro/lună anul trecut la 350 euro pe lună, în prezent. Și locuințele cu trei camere se situează la un nivel de preț mai ridicat decât în 2021, cu o chirie medie de 425 de euro pe lună, față de 400 de euro pe lună. Cele mai mici prețuri medii pe metrul pătrat din Iași s-au înregistrat în zona Dacia (5,2 euro/mp), Frumoasa (5,7 euro/mp) și Mircea cel Bătrân (6,2 euro/mp).

În Brașov, o locuință cu o cameră poate fi închiriată, în medie, cu 250 euro pe lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut și înaintea pandemiei. Pentru apartamentele cu două camere, chiria medie solicitată de către proprietari s-a majorat în ultimul an, ajungând la 370 euro pe lună (față de 350 de euro pe lună în 2021). Pentru apartamentele cu trei camere chiria a ajuns la aproximativ 490 de euro pe lună, de la 410 euro pe lună în același interval din 2021. Cele mai mici chirii în Brașov sunt practicate în zonele Cratier (5,8 euro/mp), Vlahuță (6,2 euro/mp) și Schei (6,3 euro/mp).

V.D.

                            Topul chiriilor

Oraș                        1 cameră              2 camere

Cluj-Napoca       300 euro/lună     450 euro/lună

București           283 euro/ lună     430 euro/lună

Brașov                 250 euro/lună      370 euro/lună

Iași                        250 euo/lună        350 euro/lună

Timișoara            200 euro/lună     330 euro/lună

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut