Începe simularea examenului național de Bacalaureat

Un număr de 4018 elevi clujeni ai claselor a XII-a vor susține, săptămâna viitoare, simularea examenului național de Bacalaureat.

Simularea începe luni, 22 martie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 23 martie, va avea loc proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 24 martie, se va desfășura proba la alegere a profilului și a specializării. Proba la Limba și literatura maternă este programată pentru joi, 25 martie.

Conform celor anunțate vineri de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, cei 4.018 elevi, dintre care 2.783 din municipiul Cluj-Napoca, vor susține probele scrise din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat în 62 de unități de învățământ preuniversitar, 58 de unități de învățământ de stat și 4 unități de învățământ particulare.

„În conformitate cu prevederile procedurii privind organizarea și desfășurarea simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, rezultatele obținute la simulare nu vor fi publice și nu vor fi afișate. La solicitarea elevilor sau părinților, notele vor putea fi trecute în catalog” – precizează IȘJ Cluj.

Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul aceleiași clase, pentru a evita interacțiunea elevilor din clase diferite.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se va susține simularea examenului național de Bacalaureat au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Conform metodologiei, pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a XII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

IȘJ Cluj reamintește că, în acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ în care se desfășoară simulările naționale au obligația de a asigura în sălile de clasă toate măsurile igienico-sanitare, de prevenire și protecție, pentru evitarea îmbolnăvirii cu virusul SARS-Cov 2.

Potrivit declarației inspectorului școlar general Marinela Marc, simularea examenelor naționale – Bacalaureat sau Evaluarea Națională – este foarte importantă „pentru ca elevii să se acomodeze cu condițiile de desfășurare a examenului, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen”. Și este importantă „cu atât mai mult, în acest an școlar dificil, în care, în funcție de rata incidenței cazurilor de îmbolnăvire de pe raza localităților, foarte puțini elevi din clasele terminale au participat la activități de învățare față în față”. În opinia sa, este binevenită decizia Ministerului Educației de a oferi tuturor elevilor, indiferent de scenariul de funcționare a unităților de învățământ, posibilitatea de a participa la o evaluare standardizată, „care să le ofere elevilor și cadrelor didactice un feed-back obiectiv asupra nivelului de cunoștințe și să dea posibilitatea reglării demersului didactic pentru perioada următoare”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut