Începe simularea examenului național de Bacalaureat

În județul Cluj, 4.208 elevi ai claselor a XII-a/ a XIII-a vor susține, începând de luni, 27 martie, simularea examenului național de Bacalaureat, anul școlar 2022-2023.

Simularea începe luni, 27 martie 2023, cu proba scrisă la Limba și literatura română.  Marți, 28 martie, va avea loc proba obligatorie a profilului, urmată, miercuri, 29 martie, de proba la alegere a profilului și a specializării. Joi, 30 martie, elevii care studiază în limba minorităților naționale vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Evaluarea lucrărilor se va realiza la nivelul unității de proveniență a elevilor, iar rezultatele vor fi comunicate în 6 aprilie. Rezultatele obținute la simularea examenului național de Bacalaureat 2023 nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/ tutorelui, notele pot fi trecute în catalog.

Simularea probelor scrise în cadrul examenului național de Bacalaureat 2023 se desfășoară în 64 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj. Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unu în bancă, în ordine alfabetică. Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a XII-a/ a XIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio – informează Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului național de Bacalaureat vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

„Simularea examenelor naționale, fie că vorbim de Bacalaureat sau de Evaluarea Națională, este foarte importantă pentru ca elevii să se acomodeze cu condițiile de desfășurare a examenului, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen, cu dozarea timpului de lucru. Cu atât mai mult, în acest an școlar dificil, în care elevii nu mai susțin tradiționalele teze semestriale, consider că este binevenită această simulare a examenelor, care oferă elevilor posibilitatea de a participa la o evaluare standardizată, asigurând un feed-back obiectiv asupra nivelului de cunoștințe. Acesta va permite cadrelor didactice reglarea demersului pentru perioada următoare și elaborarea de măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire a elevilor până la data desfășurării examenelor”, declară Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut