Începe procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ

Procesul de vaccinare anti-COVID pentru personalul din învățământ va începe de miercuri în majoritatea județelor din țară, a informat președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, citat de AGERPRES.

„Procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea județelor din țară. Toată această activitate se va încheia pe data de 10 martie. De mâine, 24 februarie, începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în municipiul București, de joi, 25 februarie, continuă alte 14 județe, din 26 februarie două județe și pe 1 martie încep ultimele trei județe. (…) Toată perioada de vaccinare care va fi destinată pentru acest proces specific adresat personalului din învățământ durează până pe 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Palatul Victoria.

El a amintit că peste 42.000 de persoane au fost vaccinate din rândul personalului didactic, iar alte aproximativ 128.000 sunt deja programate.

„Modalitatea de programare și de derulare a activităților de vaccinare au fost transpuse într-o instrucțiune care deja a fost transmisă către fiecare județ, către Direcțiile de sănătate publică și, de asemenea, către Ministerul Educației încă din cursul zilei precedente. (…) Vor fi folosite atât vaccinuri produse de compania Oxford-AstraZeneca, în mod deosebit pentru persoanele cu vârstă cuprinsă până la 55 de ani, inclusiv, acolo, sigur, unde nu se observă sau nu se identifică anumite contraindicații. De asemenea, vaccinul produs de compania BioNTech-Pfizer va fi recomandat cu prioritate persoanelor cu vârstă de peste 55 de ani, exceptând situațiile în care se identifică anumite contraindicații”, a precizat dr. Gheorghiță.

Șeful CNCAV a explicat că fluxurile de vaccinare vor fi separate pentru cele două tipuri de ser administrat, iar programarea se va face după o altă modalitate și nu în platforma informatică.

„Unitățile de învățământ centralizează lista cu personalul propriu care dorește să fie vaccinat în această perioadă. Aceste liste sunt centralizate la nivelul Inspectoratelor școlare județene și sunt transmise către Direcțiile de sănătate publică. Direcțiile de sănătate publică, în funcție de capacitatea cabinetelor de vaccinare și de perioada pe care am propus-o pentru derularea activității de vaccinare, efectuează programarea persoanelor respective, iar beneficiarii vor fi anunțați prin grija Inspectoratelor școlare și a conducătorilor unităților de învățământ. Ca atare, așa cum am spus, procesul de vaccinare ar trebui să dureze între 7 – 10 zile pentru fiecare județ, în funcție de momentul la care debutează activitatea de vaccinare pentru această categorie profesională”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, autoritățile doresc ca, într-un timp cât mai scurt, să asigure vaccinarea anti-COVID cu prioritate personalului din învățământ.

„Locațiile în care se desfășoară această activitate de vaccinare, în mare parte, aparțin de spațiile puse la dispoziție de Ministerul Educației. În județele în care nu au fost locații potrivite pentru derularea activității de vaccinare s-au identificat alte spații în locația centrelor de vaccinare care nu erau încă puse în activitate. Pentru București, de pildă, pot să vă dau exemplu că au fost deschise încă 22 de cabinete de vaccinare în incinta centrului de vaccinare de la Romexpo, care va avea fluxuri separate pe cele două tipuri de vaccinuri, AstraZeneca, respectiv BioNTech-Pfizer. Pentru vaccinul produs de AstraZeneca, în București, vor fi disponibile 16 puncte, 16 cabinete de vaccinare, iar pentru vaccinul produs de compania BioNTech-Pfizer, șase cabinete de vaccinare”, a indicat Valeriu Gheorghiță

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut