Începe examenul de Evaluare Națională

Un număr de 4.816 absolvenți clujeni ai claselor a VIII-a, dintre care 3.694 din mediul urban și 1.122 din mediul rural, s-au înscris pentru a susține probele examenului de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2022.

Examenul începe marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmată joi, 16 iunie, de proba la Matematică și vineri, 17 iunie, de proba la Limba și literatura maternă. Proba la Limba și literatura maternă maghiară va fi susținută de  553 elevi, iar 77 elevi vor susține proba la Limba și literatura maternă germană.

Probele scrise încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 111 centre de examen monitorizate audio-video (66  centre în mediul urban și 45 centre în mediul rural). Primele rezultate vor fi comunicate joi, 23 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen), cu respectarea Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00-12:00). Acestea pot fi depuse/ transmise și prin mijloace electronice, centrelor de examen. În acest caz – precizează IȘJ Cluj -, candidații completează, semnează și depun/ transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie 2022.

Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după alocarea celor 15 minute dedicate completării casetei cu datele de identificare. Potrivit celor anunțate de IȘJ Cluj, comisia județeană de organizare a examenului de Evaluare Națională din cadrul a aprobat 91 de solicitări privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, care vizează prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise, asigurarea de săli separate pentru elevii care prezintă tulburări specifice de învățare, prezența unui însoțitor pentru elevii cu tulburări din spectrul autist, prezența interpreților limbajului mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz, utilizarea instrumentelor specifice de scriere în cazul elevilor cu deficiențe de vedere, respectiv susținerea probelor scrise în spital.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/ schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

„Absolvirea  ciclului gimnazial este o etapă importantă în parcursul procesului de dezvoltare personală și profesională a fiecărui adolescent, care, la sfârșitul clasei a VIII-a, se orientează înspre clasa a IX-a învățământ liceal sau învățământ profesional/ dual. Primul pas îl reprezintă examenul de Evaluare Națională, pentru care urez, de pe acum, candidaților, mult succes și capacitate de concentrare! Cu siguranță că, asemenea oricărui examen, și cel de anul acesta va aduce zâmbete pe chipurile unora și lacrimi pe ale altora, dar ceea ce rămâne esențial este faptul că fiecare elev care va participa la examen își va putea urma visul de a-și continua parcursul educațional în învățământul liceal sau profesional, având astfel posibilitatea de a-și continua procesul dezvoltării personale, în așa fel încât, peste ani, să deveniți personalități armonioase, integre și pregătite pentru viață.

Mesajul pe care doresc să îl transmit tuturor elevilor care participă la examenul de Evaluare Națională și părinților acestora este unul de încurajare și de abordare cu optimism a acestui prim examen important pentru viitorul lor. Tuturor le doresc să abordeze cu încredere această etapă, să se concentreze pe citirea cu atenție a subiectelor și pe rezolvarea lor, să nu se lase distrași de factori externi și să aibă succes la primul examen important din viața lor. Le doresc colegilor, cadre didactice, să dea dovadă, în continuare, de răbdare, putere de muncă, empatie pentru elevi, să fie alături de ei pe parcursul zilelor de examen, să le asigure suportul emoțional atât de necesar, indiferent de calitatea pe care o vor avea-profesori asistenți, profesori evaluatori, membri în comisii de organizare sau evaluare a examenelor. Le doresc tuturor elevilor, dar și părinților lor să treacă cu bine peste emoțiile firești acestei perioade, multă sănătate și încredere în viitor” – a transmis inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc.

Pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului de  Evaluare Națională 2022, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE 0800 801 100 (Ministerul Educației), respectiv  0800 816 264 (IȘJ Cluj).

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut