Încep probele scrise ale examenului național de Bacalaureat

Un număr de 4.004 candidați clujeni, dintre care 3.675 din promoția curentă, iar 329 din promoțiile anterioare, s-au înscris pentru susținerea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie -iulie 2022.

Examenul începe luni, 20 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română – proba E.a), urmată marți, 21 iunie, de proba obligatorie a profilului – proba E.c). Miercuri, 22 iunie, este programată proba scrisă la alegere a profilului și a specializării – proba E.d), iar joi, 23 iunie, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă – proba E.b).

„Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis în intervalul orar 7:30-8:30. Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloace electronice de calcul, de stocare a informației sau de comunicare (telefoane, tablete, căști, smartwatch etc). Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de către aceștia ori de către alți candidați. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat” – atenționează Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Comisia județeană de organizare a examenului național de Bacalaureat din cadrul IȘJ Cluj a aprobat 38 de  solicitări, referitoare la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, care vizează: prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise; redactarea lucrării scrise prin dictarea conținutului de către candidat unui profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă, utilizarea instrumentelor specifice de scriere în cazul elevilor cu deficiențe de vedere, picht și magnifier, prezența interpreților în limbajul mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz, respectiv susținerea probelor scrise la domiciliu.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro  este prevăzută pentru data de 27 iunie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în centrul de examen, în intervalul orar 12:00–18:00 sau pot fi transmise prin mijloace electronice, pe adresele afișate la avizierul centrului de examen. Împreună cu contestația, candidații completează, semnează și depun/ transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de părinții/ reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale ale examenului vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

„Mesajul pe care doresc să îl transmit tuturor absolvenților de liceu  care vor susține luni prima probă din cadrul Examenului Național de Bacalaureat este unul de încurajare, de abordare cu responsabilitate a acestui examen al maturității, singurul care permite accesul real spre desăvârșirea studiilor în mediul academic, ceea ce crește șansele integrării cu succes pe piața muncii. Noi, cadrele didactice, suntem alături de ei și îi asigurăm că școlile au luat toate măsurile necesare pentru a desfășura, în cele mai bune condiții, probele din cadrul examenului. Tuturor le doresc să abordeze cu încredere această etapă, să se concentreze pe citirea cu atenție a subiectelor și pe rezolvarea lor, să nu se lase distrași de factori externi, de comportamentele greșite care promovează calea ușoară de a reuși în viață, pentru că viața ne-a demonstrat că nu vor putea reuși decât printr-o foarte bună pregătire, prin cunoștințe temeinice și o atitudine corectă. Le urez tuturor candidaților înscriși la examenul de Bacalaureat să aibă încredere în ei, să gândească pozitiv în această perioadă și să fie convinși că efortul depus în activitățile de pregătire va aduce rezultate pe măsură, iar colegilor, cadre didactice, le doresc să dea dovadă, în continuare, de răbdare, empatie pentru elevii pe care i-au îndrumat, să fie alături de ei, să le asigure suportul emoțional atât de necesar, indiferent de calitatea pe care o vor avea  în comisiile de organizare sau evaluare a examenului de bacalaureat. Așa cum, împreună, am depășit multe momente dificile în ultimii ani școlari, învățând din mers să ne adaptăm unor situații pentru care nimeni nu a fost pregătit, și am reușit să finalizăm situațiile școlare, tot împreună, am convingerea că vom reuși să desfășurăm, în cele mai bune condiții și acest examen! Tuturor, mult succes!” – a transmis inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc.

Pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului național de Bacalaureat 2022, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE 0800 801 100 (Ministerul Educației) și 0800 816 264 (IȘJ Cluj), disponibile în perioada 20 iunie – 1 iulie.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut