Încă doi ani cu mai multe tipuri de încărcătoare. Cel unic va fi obligatoriu abia din 2025

Uniunea Europeană a lansat legea care prevede ca toate dispozitivele electronice vândute pe piaţa unică să utilizeze un singur gen de încărcător, de tip USB-C, iar producătorii vor avea la dispoziţie doi ani pentru implementarea acestei directive, care va deveni obligatorie la sfârșitul anului 2024.

Laptopurile nu vor fi incluse de la început în noile prevederi, dar vor trebui să le respecte în cel mult trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a directivei, adică de la mijlocul anului 2028.
Scopul noii legislaţii este de „a face viaţa mai uşoară consumatorilor”, dar şi de a reduce deşeurile tehnologice generate în Uniune, începând cu telefoanele mobile, tablete, cărţi electronice, camere digitale, console video şi căşti. Conform estimărilor Comisiei Europene, actualul sistem, în care funcționează încărcătoare USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning (exclusiv al Apple), contribuie la generarea a până la 11.000 tone pe an de reziduuri electronice. Noul act normativ îşi propune să reducă această cifră, permiţând consumatorilor să cumpere noi dispozitive electronice fără a fi nevoiţi să achiziţioneze şi un încărcător în plus, astfel că cetăţenii ar putea economisi până la 250 milioane euro anual.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut