Înapoi la lumânare. Creșteri la facturile de curent între 13% și 26%!

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) apreciază că, de la 1 ianuarie 2021, când piaţa va fi complet liberalizată, preţul energiei pentru populaţie va creşte cu valori între 13% şi 26%, și cere Parlamentului să amâne cu şase luni liberalizarea.


Conform calculelor AEI, făcute pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii Enel Distribuţie Banat – cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala) – scumpire cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea – cu 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie – cu 17% fiecare, Electrica Muntenia Nord – cu 15%, Electrica Transilvania Nord – 14%, E.ON Distribuţie – cu 13%.
În opinia A
EI, vinovată pentru situaţia creată este ANRE, care nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, și nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare. „Astfel, observăm că prin practica dusă de ANRE se încalcă prevederile art. 55 din Legea 123/2012, preţurile pe care sunt obligaţi consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât preţurile din piaţă”, au arătat reprezentanţii AEI.
Asociaţia cere amânarea prin OUG cu şase luni a liberalizării pieţei de energie electrică astfel încât să se evite situaţia în care majoritatea consumatorilor de energie electrică din România vor fi forţaţi să achite preţuri mult mai mari.

Totodată, AEI cere Parlamentului României „analizarea în regim de urgenţă a situaţiei dezavantajoase create, pentru circa 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare şi a celor vinovaţi de această situaţie şi aplicarea legii, astfel încât consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite preţuri rezonabile la energie electrică”.

Soluția: semnarea de noi contracte

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie susține că energia electrică va fi, de acum înainte, mai ieftină pe piaţa liberă decât pe cea de serviciu universal, astfel că oamenii ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă dacă vor preţuri mai mici.
De la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate se va liberaliza complet, iar consumatorii care rămân cu vechile contracte vor plăti facturi mai mari cu valori cuprinse între 13% şi 26% pe piaţa pentru serviciul universal (fosta piaţă reglementată).
Reprezentantul ANRE a
afirmat că şi pentru el este o enigmă de ce diferă atât de mult preţurile de serviciu universal de la un furnizor la altul, cel mai mic preţ fiind 270 de lei şi cel mai mare 400 de lei. El a afirmatt că important pentru clientul casnic este preţul de pe piaţa concurenţială, unde preţurile sunt mai mici, de la 220 lei la peste 300 lei, iar clienţii casnici au posibilitatea să opteze pentru oferte chiar mai avantajoase.

Amânarea liberalizării nu este luată în calcul

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a sfătuit consumatorii casnici de electricitate să încheie noi contracte pe piaţa liberă, unde găsesc preţuri mai mici decât ar plăti dacă rămân cu vechile contracte de la 1 ianuarie.
El a mai spus că nu se pune problema amânării liberalizării pieţei, aşa cum a cerut Asociaţia Energia Inteligentă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut