Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl ţine pe Sorin Apostu după gratii

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu va rămîne în arest încă cel puţin două săptămîni. Şi asta, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul făcut de Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia la încheierea Curţii de Apel Cluj din 11 noiembrie, prin care s-a dispus arestarea edilului pentru luare de mită iar a lui Stoia pentru dare de mită. Instanţa supremă a constatat că măsura luată de instanţa clujeană este legală şi că Apostu şi Stoia nu pot fi cercetaţi în stare de libertate pentru că prezintă pericol concret pentru ordinea publică.

Pe parcursul dezbaterilor, Apostu a încercat să aducă lămuriri faţă de o serie de acuzaţii aduse de procurorii DNA. Întrebat de judecătorii instanţei supreme cîte telefoane mobile s-au găsit în urma percheziţiilor de la domiciliu şi de la biroul său, Sorin Apostu a arătat că s-au găsit în total 17 terminale mobile, dintre care el folosea efectiv două, soţia sa alte două, susţinînd însă că nu este colecţionar. În ceea ce priveşte relaţia cu Aspazia Droniuc, edilul Clujului le-a spus magistraţilor că o cunoaşte pe femeie de aproape zece ani, încă de pe vremea cînd aceasta făcea presă.

“Nu am avut cunoştinţă că Aspazia Droniuc urma să încheie contracte pentru 2012 cu RATUC Cluj. Legat de Aspazia Droniuc nu am discutat niciodată cu directorul RATUC, nici despre altcineva. O cunoşteam de zece ani, din mass-media, şi ulterior din PDL, ea fiind membru o perioadă. Din declaraţia ei, dată la procuror, am înţeles că a presupus că aş fi discutat cu Liviu Neag, directorul RATUC. Ea nu mi-a cerut niciodată nimic, iar eu nu i-am acordat vreun fel de favor în relaţia cu RATUC”, a explicat Apostu, adăugînd că se întîlnea lunar, “periodic”, cu Liviu Neag, directorul RATUC, la şedinţele de lucrări ale primăriei şi că nu avea o relaţie extraprofesională cu acesta. Apostu a mai susţinut că el ca primar nu avea competenţe de a verifica “justeţea contractelor RATUC”.

Vizavi de favorizarea Societăţii Bratner Vereş la licitaţia pentru salubrizarea oraşului, Apostu a arătat că el nu a avut nicio atribuţie în comisia de licitaţie şi că nu a deţinut calitatea de membru în această comisie. Apostu a menţionat că această comisie de licitaţie era alcătuită din mai multe persoane între care jurişti, specialişti, dar şi trei sau cinci membri din primărie, persoanele fiind desemnate de şefii fiecărei direcţii în parte, el semnînd doar ordinul de constituire al Comisiei de licitaţii, după ce acesta a fost vizat de toţi membrii sectoarelor de specialitate.

“Nu cred că am competenţa legală de a modifica componenţa comisiei şi nu am procedat astfel niciodată. Licitaţia a fost oricum contestată în instanţă, deoarece Bratner Vereş nu a obţinut contractul integral, ci doar pentru partea de Est a oraşului. Practic, toţi deponenţii au cîştigat o parte din contract. Contractul de concesiune a fost încheiat doar după validarea sa în instanţă. Primăria nu plătea nimic, ci primea anual o redevenţă de 50 de mii de euro. Bratner Vereş deţinea înainte de această licitaţie aproximativ 80 la sută din serviciile de salubritate menajeră la nivelul oraşului”, a mai arătat Apostu.

În ultimul cuvînt Sorin Apostu a declarat că este în interesul său să se facă lumină în acest caz şi că nu are nicio intenţie să se sustragă cercetărilor. “Nu cred că din aceste date reiese interesul unui om de a disimula sau de a mă ascunde. Sînt şi doresc să rămîn cetăţean al Clujului”, a mai spus Apostu.

Omul de afaceri Călin Stoia a cerut, la rîndul său, să fie pus în libertate, arătînd că este nevinovat. Avocatul Sergiu Bogdan, cel care îl reprezintă pe Călin Stoia, a declarat că înregistrarea în care acesta ar fi spus că “pentru 50.000 de lei nici nu se dă jos din pat”, nu este reală şi reprezintă “un cadou oferit presei de către DNA pentru a-şi justifica cererea de arestare”. “În convorbirea dintre Stoia şi Bujor după paragraful în care Stoia spune că nici nu se dă jos din pat pentru 50.000 de lei, procurorii nu au mai menţionat şi următorul fragment “eu nu mă bat pe burtă cu Boc, chiar dacă îl ştiu de cînd era primar. Nu am fost niciodată să-i cer să ajute un prieten” “, a declarat avocatul lui Călin Stoia. Acesta a mai spus că DNA avea nevoie de un motiv de arestare cînd invocă faptul că Stoia a vrut să-şi distrugă calculatorul. “DNA nici nu a ridicat calculatorul despre care au spus că Stoia a încercat să-l distrugă pentru a ascunde probe – calculatorul acela există şi acum, este întreg”, a spus avocatul Sergiu Bogdan.

Sorin Apostu şi Călin Stoia vor rămîne după gratii pînă la expirarea mandatului de 29 de zile. La expirarea măsurii, procurorii pot cere prelungirea mandatului cu cîte 30 de zile.

C.P.

Articole din aceeasi categorie