În plin sezon turistic, doar 95.000 de străini au fost cazați în hotelurile românești

In trimestrul trei din acest an, în structurile de cazare turistică au fost cazați 95.000 de turiști străini, cheltuielile acestora însumând 190,4 milioane de lei, cheltuială medie fiind de 2.005 lei/persoană.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut în România de către 59,8% dintre turiştii nerezidenţi în trimestrul trei din 2020, cheltuielile acestora reprezentând 60,3% din total.
De asemenea, 40,2% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, în perioada analizată au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (60%) şi pentru vizitarea prietenilor şi rudelor (16,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.
Datele statistice arată că din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (54,2%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (85,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,1%.
Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 52,8% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 25,5% cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 58,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 38,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 41,3% şi-au organizat singuri sejurul, iar 34,5% prin agenţii de turism. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 67,5% din numărul total de turişti, în timp ce 26,4% au utilizat autoturisme proprii, 4,3% autocare şi autobuze, iar 1,8% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.)

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut