În octombrie, la UBB încep cursurile primului program de master în Securitate Cibernetică din România acreditat de EIT Digital

Peste 40 de studenți, inclusiv din străinătate, admiși în cadrul primului program de master în Securitate Cibernetică din România acreditat de EIT Digital, inițiat de Universitatea Babeș-Bolyai, prin Facultatea de Matematică și Informatică, încep cursurile în luna octombrie, candidații admiși putând opta inclusiv pentru a studia un an universitar la alte universități de renume din Europa. Programul pregătește, începând din anul universitar 2023-2024, viitori specialiști într-un domeniu de o importanță vitală în contextul trecerii la societatea informațională.

Conform celor anunțate de universitatea clujeană, planul de învățământ vizează acumularea de cunoștințe fundamentale în domeniul securității cibernetice prin discipline precum Criptografie, Managementul riscurilor și auditul de securitate, Securitate web și în Internet, Securitatea și administrarea rețelelor, dar și de cunoștințe complementare care țin de securitatea software prin discipline precum Noțiuni avansate de securitate software, Securitatea aplicațiilor pentru dispozitive mobile, Analiza programelor pentru securitatea software, Securitatea infrastructurii și aplicațiilor cloud. Se oferă, astfel, „o perspectivă multiplă asupra domeniului securității cibernetice”, fiind abordate aspecte care țin de diverse componente ale acesteia: securitatea sistemelor și a rețelelor, securitatea proceselor și a organizației sau securitatea software-ului în sine. De asemeni, în planul de învățământ există o serie de discipline menite să contribuie la dezvoltarea spiritului antreprenorial al studenților, precum Antreprenoriat în IT, Metodologii agile de management al proiectelor, Managementul inovației, Principiile unei economii digitalizate.

UBB amintește, totodată, posibilitatea cursanților de a obține concomitent două diplome de master de la două universități europene de top (double degree) și de certificare din partea EIT Digital.

„Prin acest program UBB vine în întâmpinarea nevoilor societății și a temelor «hot topic» din domeniu. Și vine în stilul caracteristic, adică cu un program academic organizat într-o limbă de circulație internațională, cu parteneri profesionali de prestigiu și acreditat în rețeaua de prestigiu a European Institute of Innovation and Technology (EIT Digital). Iar acest lucru se vede deja prin numărul mare de masteranzi, din țară și din străinătate, care fac deja parte din comunitatea UBB“, declară, potrivit unui comunicat remis presei, rectorul universității, prof. univ. dr. Daniel David.

„A face parte prin intermediul acestui program din EIT Digital Master School on Cybersecurity este o oportunitate excelentă pentru noi, ca facultate, de a contribui la progresul cunoașterii în acest domeniu și de a învăța studenții cum să identifice potențialele riscuri și vulnerabilități, să evalueze impactul acestora, dar și să răspundă eficient la amenințările informatice” – subliniază, conform aceluiași document, decanul Facultății de Matematică și Informatică a UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica.

„Computacenter este onorată să se implice în programul de masterat Cybersecurity și să contribuie la formarea studenților în competențe-cheie precum tehnologiile emergente, aplicații cloud și securitatea cibernetică. Această inițiativă reprezintă o colaborare valoroasă între mediul academic și cel privat, demonstrând angajamentul nostru continuu față de educație, cercetare și inovație. Prin implicarea noastră, ne asigurăm că o nouă generație de specialiști beneficiază de un fundament solid și sunt pregătiți să facă față provocărilor dintr-o lume a tehnologiei în continuă evoluție”, declară și Mihai Nadăș, Managing Director Computacenter Romania.

Federico Menna, CEO EIT Digital, precizează, la rândul său, că expertiza UBB în ceea ce privește securitatea cibernetică și excelența academică „sunt elemente importante implicate în ecosistemul paneuropean al EIT Digital și vor contribui la misiunea rețelei, de creare a oportunităților regionale de creștere economică și a programelor antreprenoriale în sectorul digital”. „Rolul nostru fiind acela de a introduce inovația digitală în Europa, vedem UBB ca pe un partener esențial pentru viitoarele proiecte paneuropene și ca un jucător-cheie în domeniul securității cibernetice și în cel al cercetării” – declară Federico Menna.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut