„În mod tradițional, scena politică românească a fost divizată în multe formațiuni”

De aproximativ un an, scena politică din țara noastră suferă grave modificări. Se desfac alianțe, se rup partide, și apar formațiuni politice noi. Vorbim mai ales de dreapta românească, ce este tot mai divizată, lucru remarcat chiar și de unii politicieni clujeni.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, atrage atenția că în mod trafițional, scena politică din țara noastră a fost divizată în multe formațiuni.

“În mod tradițional, scena politică românească a fost divizată în multe formațiuni, atât înainte de primul, cât și al doilea război mondial. Aceeași situație se regăsește și în alte țări latine precum Franța sau Italia. Cu toate acestea, rolul PNL de lider al dreptei din România nu poate fi contestat”, a declarat Radu Moisin, care recent sublinia, în contextul plecării lui Dacian Cioloș din USR și al înființării unui partid nou, că „în momentul de față, stânga românească este unită, în timp ce dreapta este divizată în din ce în ce mai multe partide”.

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, „face lumină” în ce privește conceptul de „de dreapta”.

„În primul rând trebuie să ne lămurim ce înseamnă „de dreapta”. Dreapta europeană se fundamentează pe doi piloni: ideea creștină și ideea națională. Fără toate principiile care derivă din acestea – libertatea, familia tradițională, spiritul de sacrificiu șamd – nu puteam vorbi de o dreaptă, ci de o diversiune, de o păcăleală.

În anii recenți, înainte de 2019, dreapta românească nu doar absenta de pe scena politică mare românească, ci părea și foarte puțin posibilă. Păream condamnați în a alege între o stângă a stângii (PSD), o dreaptă a stângii (PNL) sau chiar de o extremă stângă deghizată în dreapta (USR).

Semnalele europene erau, de asemenea foarte sumbre. Asistam la o acceptare a principiilor, politicilor, directivelor și regulamentelor de la birocrații nealeși ai Comisiei Europene. Marea majoritate a europarlamentarilor PSD, PNL, USR și UDMRvotau și votează împotriva principiilor dreptei, votând ideologia de gen, măsurile de sinucidere economică și socială (Pactul Verde) motivate de așa-zisa încălzire globală, schimonosirea lingvistică prin corectitudinea politică, ștergerea identității naționale, încălcarea suveranității naționale. Implementarea în legislația națională urma aceeași linie”, a afirmat deputatul clujean.

În opinia lui Alin Coleșa, dreapta reală a revenit pe scena mare a politicii românești odată cu intrarea AUR în Parlament, lucru care a fost „o minune”.

„De când AUR este în Parlament s-a schimbat în bine modul de a face politică în România. Am apărat libertatea oamenilor și interesele naționale. Nu s-a mai putut numi adevărul minciună și minciuna adevăr. În acest context s-au înființat o mulțime de noi partide așa-zise de dreapta, cu un profil teoretic asemănător cu al nostru. Pe de o parte sunt partidele foștilor premieri ai vechilor partide: Dăncilă, Dragnea sau Orban, pe lângă cele ale lui Ponta, Băsescu sau Tăriceanu. Pe de alta sunt o mulțime de partide noi, care încearcă să speculeze diferite nemulțumiri sau nuanțe naționale. Cela mai importante dintre acestea au drept scop fărâmițarea dreptei. Pe lângă acestea sunt și alte partide mici, cu principii reale de dreapta, cu care vom încerca să facem alianțe politice”, a mai spus Coleșa.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, consideră că atunci când miza este alta decât interesul țării și al cetățenilor, adesea, rezultatele sunt dezastruoase.

„Consider că acest scenariu se regăsește, în prezent, în scena politică de dreapta, care, încă de la intrarea la guvernare, prin diferiți actori politici au căutat supremația, jocurile de putere, în schimbul unei colaborări, în interiorul partidului. Aceste aspecte reprezintă doar vârful unui aisberg, însă,sunt definitorii în traiectoria pe care o va avea politica de dreapta în viitorul apropiat.

Stabilitatea vine atunci când există structuri puternic închegate, simbioză și dialog, mai ales atunci când vorbim despre organizația unui partid politic. Cred că acestea au fost punctele sensibile din interiorul formațiunilor de dreapta.

Analizând retrospectiv situația, politica de dreapta și-a început destabilizarea și declinul încă în urmă cu aproximativ 8 ani. În ceea ce privește PNL rezultatele slabe obținute la alegerile din 2016, absorbția PDL și fricțiunile dintre cele două tabere, urmată apoi de ruptura creata de Orban prin crearea unui nou partid, toate acestea, în mare, au contribuit astăzi la destabilizarea și, aproape, prăbușirea dreptei, reprezentată de PNL,din scena politică.

În ceea ce privește USR, care se afirmă ca fiind un partid de dreapta, în realitate, prin actorii, politicile și programele pe care aceștia le promovează se arată a fi un amalgam de curente ideologice, de la conservatorism, la marxism, anarhism, combinat pe alocuri cu liberalismul clasic și naționalismul paternalist.

În acest moment, scena politică de dreapta este formată din 4 formațiuni politice, două dintre acestea fiind create ca o formă de protest, consider eu, față de facțiunile dintre care actorii politici au plecat, respectiv PNL și USR.

Din nefericire, în acest moment, toate această destabilizare aduce, de la sine, un dezechilibru la nivel guvernare, aspecte pe care Partidul Social Democrat nu și le dorește!

Avem nevoie de comunicare și stabilitate, avem nevoie de o dreaptă  puternica care să conveargă cu ideile și măsurile pe care noi, partidul de stânga, le propunem pentru stabilizarea României”, a subliniat Alexandru Cordoș.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut