În Joia Mare, Episcopul de Cluj-Gherla a spălat picioarele a doisprezece tineri

În Joia Mare, 21 aprilie 2022, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în cadrul celebrărilor din prima parte a zilei – Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare -, a avut loc ceremonia Spălării picioarelor, la care Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a spălat picioarele a doisprezece tineri, studenți teologi și preoți.

Astfel a fost repetat gestul de iubire și smerenie al Mântuitorului, care înainte de Cina cea de Taină a curățat picioarele apostolilor săi și le-a spus: Acela care vrea să fie mai întâi între voi să fie ultimul, cel din urmă și slugă tuturor” (cf. Mc 9,36).

Referitor la acest moment, Preasfinția Sa Claudiu a declarat: „În Evanghelia după Ioan, Isus i se adresează lui Petru prin cuvintele: «Dacă Eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori să ca să spălați picioarele unii altora» (Io 13,14). Așadar, avem datoria să îngenunchem unii în fața altora și să ne spălăm picioarele, suferința…”.

Episcopul de Cluj-Gherla a împlinit acest ritual pentru a aduce aminte „de iubirea lui Dumnezeu, de momentele în care Dumnezeu și-a manifestat direct iubirea”, pentru că „unul dintre lucrurile cele mai importante în această perioadă este iubirea”, iar gestul de a spăla picioarele ne ajută să înțelegem logica Împărăției lui Dumnezeu, care diferă de logica acestei lumi”.

Prin ceremoniile de o deosebită frumusețe, în Săptămâna Mare, meditând drumul patimilor mântuitoare ale Domnului, credincioșii sunt invitați să se oprească din activitățile zilnice pentru a veni în fața Sfântului Altar, pentru a regăsi astfel prezența Mântuitorului. Astfel, pregătiți spiritual, la Utrenia Învierii din seara de 23 aprilie 2022, de la ora 21, își vor putea uni glasurile în cântarea de învingere: „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!”.

V. S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut