În florar, la Huedin

Nu cred că se putea găsi un generic mai potrivit pentru actuala ediție a Zilelor Huedinului, deoarece verdele și florile sezonului dă o frumusețe enormă orașului de pe Criș în această ultimă decadă a lunii mai.

Ediția a XXI-a, desfășurată vineri, sâmbătă și duminică, a fost una din cele mai reușite sărbători ale comunității locale de aici, datorită diversității programului pregătit de Primărie, Consiliul local și Casa de cultură Huedin, unde generosul soare a permis o bună participare la activitățile dedicate tuturor etniilor și categoriilor de vârstă.

Bunăoară, vineri a fost ziua rezervată, exclusiv, numeroaselor concursuri și competiții sportive la care au participat, preponderent, elevii liceelor din localitate care s-au întrecut pe frumosul teren sportiv, multifuncțional, din Parcul tineretului, unde competitorii au fost stimulați cu diplome și cupe din partea organizatorilor. Sâmbătă a fost numită Ziua Bucuriei, unde s-au desfășurat o mare paletă de activități interactive desfășurate pe diferite ateliere de jonglerie, de creație, spectacole din care nu a lipsit teatrul, dansul, pictura pe sticlă, figurine de lemn și ipsos, etc. Tot în această zi a bucuriei, copii și adolescenții orașului s-au bucurat de multe provocări distractive, cu o mare afluență spre tirul cu arcul, modelaj pe baloane, tatuaje instant, storytelling, atelier de instrumente muzicale, piscină cu bile, cutii senzoriale, baloane gigant, amigong – teatru, magic puppet și altele, care au făcut deliciul celor mici și părinților aproape opt ore.

Duminică a fost o zi de o frumusețe rară. La ora 14, zona centrală a fost pur și simplu inundată de diversitatea costumelor tradiționale îmbrăcate de numeroasele ansambluri și formații artistice care s-au grupat în fața lăcașului de cultură al orașului, de unde a pornit parada portului popular, la care s-au raliat oficialitățile locale și oaspeții din județ, țară și străinătate veniți la marea și frumoasa sărbătoare a Huedinului.

Acest spectaculos alai, dominat de tineri artiști, și-a etalat frumusețea și în Parcul tineretului, pe a cărei scenă s-a desfășurat unul dintre cele mai plăcute spectacole artistice de care s-au bucurat locuitorii orașului și chiar mulți oaspeți din împrejurimi.

Pe scena din acest Parc al tineretului, care, în marea lui parte arăta ca un veritabil iarmaroc de unde poți cumpăra vrute și nevrute, a urcat primarul orașului, Dr. Mircea Moroșan care a salutat întreaga prezență la acest eveniment anual al orașului.

După salutul de Bun Venit, a invitat oficialitățile prezente: consilierii locali, care aprobă toate programele de dezvoltare ale Huedinului, apoi consilierii județeni, parlamentari, membri ai Guvernului, pe europarlamentarul Daniel Buda și reprezentanții orașelor din Ungaria cu care este înfrățit Huedinul, dar și primarii comunelor Gilău, Căpuș, Săcuieu, Ciucea, Călățele și Răcătău, să urce pe scenă.

În cuvântul său, Mircea Moroșan a arătat că motivul întreruperii desfășurării Zilelor Orașului în ultimii doi ani, nu a avut legătură cu voința administrației locale, ci, cum bine se știe, cauza a reprezentat-o pandemiia de coronavirus pe care Huedinul, cu oameni înțelegători și buni contribuabili, a trecut-o cu bine, apoi a prezentat programul celor trei zile care au fost un adevărat succes.

Edilul a mulțumit numerosului public prezent la sărbătoarea primăverii, a florilor și a bucuriei ,, În florar la Huedin’’, pentru înțelegerea  extraordinară de care au dat dovadă în cele patru anotimpuri ale ultimului an, în care s-au desfășurat mari lucrări de implementarea unor programe de investiții în infrastructura orașului.

Aceste lucrări extrem de importante pentru viața orașului, de introducerea și distribuirea  a gazului metan, apoi extinderea și modernizarea rețelei de apă potabilă, au însumat o valoare de 30 milioane euro, iar disconfortul a fost și el mare, datorită faptului că lungimea săpăturilor, a șanțurilor, a fost de peste 50 km, adică distanța de la Huedin la Cluj – Napoca. Lucrările asigură funcționalitatea distribuirii apei și gazului 50 de ani, de azi înainte.  Anul acesta, a ținut să informeze primarul asistența și întregul oraș, se va finaliza pista de biciclete de la Huedin la Sâncraiu, dar și asfaltarea drumului de 14 km din cartierul Cetatea Veche.

”Anul viitor, tot printr-un proiect cu fonduri europene, încep lucrările de reconstrucție,  reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură foarte modernă a spitalului orășenesc, unde sunt alocate cinci milioane de euro. Tot din acest an avem în pregătire două proiecte europene foarte mari, cu licitație în toamnă, în valoare de 20 milioane de euro, iar prin intermediul programului național ,, Anghel Salini’’ primim sumele necesare modernizării infrastructurii orașului. Prin aceste investiții am sărit de la etapa de infrastructură apă, canal, iluminat public și drumuri, la etapa de dezvoltare, ne mișcăm bine, ținem pasul cu lumea. O altă veste bună vine de la firma Knauf care va construi la Huedin cea mai mare fabrică de gips carton, a cărei valoare depășește 50 milioane de euro”, a încheiat acest valoros raport investițional, primarul Mircea Moroșan.

După ce a prezentat delegații din orașele înfrățite : Derecske, Leanyfalu, Enying și Tepe, primarul a invitat la microfon pe președintele interimar al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, pe viceprimarul municipiului Cluj – Napoca, Dan Tarcea, pe șeful Cancelariei primului ministru, Mircea Abrudean și secretarul de stat, Ioan Oleleu, europarlamentarul și președintele PNL Cluj, Daniel Buda, care, la unison, au felicitat administrația locală pentru reușita acestui eveniment, au apreciat strădania primarului pentru atragerea și implementarea importantelor proiecte europene ce au îmbunătățit simțitor confortul edilitar al orașului, asigurându-l de întreaga lor colaborare și sprijin în derularea proiectelor de mare importanță pentru dezvoltarea acestui oraș, considerat, pe bună dreptate, o mare poartă deschisă Apusenilor.

Programul cultural artistic al zilei a avut-o ca amfitrion pe artista Adriana Irimieș, doamnă a locului, care a urcat pe scenă venind de la un interesant eveniment prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la înființarea Protopopiatului Ortodox Huedin. Îndrăgita interpretă și prezentatoare și-a exprimat deplina bucurie de a promova tineri interpreți în acest mare și plăcut spectacol al Zilelor Huedinului, iar prin calda și încurajatoare prezentare a câtorva tineri, publicul ia răsplătit cu îndelungate aplauze.

Au prezentat recitaluri soliștii: Dragoș Câmpean, Adela Burcă, Florina Trif, Delia Toderici, Andreea Matiș, Mădălina Abrudan, Mădălina Crina Tomuș, Camelia Budae, Iulia Bucur, Adriana Irimieș, frații Chindriș, Alexandru Pop și formația Konthrast.

Au desfătat publicul cu ale lor jocuri și alese costumații Ansamblurile artistice: ,, Junii Vlădesei’’,  ,, Șuhanc’’, ,, Cununa Vlădesei’’ și ,, Dor Transilvan’’. Din programul zilelor nu au lipsit discotecile, buna dispoziție și socializare.

Dumitru VATĂU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut