În februarie, salariul mediu a scăzut cu 30 de lei

Salariul mediu net a scăzut la 3.365 lei în februarie, fiind mai mic cu 30 lei (cu 0,9%) faţă de ianuarie, însă, comparativ cu luna similară a anului precedent, a crescut cu 5,1%, cele mai marti salarii fiind obținute în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (8.047 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.747 lei).

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în februarie, salariul mediu brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei (cu 0,9%) mai mic decât în luna precedentă. Indicele câştigului salarial real a fost 101,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv de 98,7% faţă de luna precedentă. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 221,4%, cu 2,8% mai mic faţă de cel înregistrat în ianuarie 2021.

Cele mai semnificative scăderi ale salariuluil mediu net la nivel au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile anterioare (cu 26,3%), în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere, activităţi de servicii anexe extracţiei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (între 6% şi 10%), respectiv în telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, activităţi de poştă şi de curier (între 2% şi 5%).

Cele mai semnificative creşteri ale salariului mediu net au fost consemnate în fabricarea produselor din tutun (cu 53,6%), în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (cu 17,8%), în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi sume din alte fonduri (cu 13%), în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, alte activităţi extractive, activităţi de editare, tranzacţii imobiliare (între 3% şi 6,5%), respectiv în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), industria metalurgică, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, alte activităţi de servicii, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (între 1% şi 3%).

Salarii mai mici în sănătate și învățământ, mai mari în administrație

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (cu 2,7%), respectiv în învăţământ (cu 0,3%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (cu 0,1%) comparativ cu luna precedentă.

Top salarii peste 5.000 lei

1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, activităţi de servicii informatice 8.047 lei

2. Fabricarea produselor din tutun 7.446 lei

3. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 6.314 lei

4. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale 5.597 lei

5. Activităţi de servicii anexe extracţiei 5.589 lei

6. Activităţi de editare 5.572 lei

7. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 5.493 lei

8. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 5.459 lei

9. Administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public (exclusiv forțele armate și asimilați) 5.056 lei

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut