În comuna Sânmărtin se introduce apa

În această perioadă de vară, când ploile sunt tot mai rare, nimic poate fi mai important pe agenda de lucru a primarilor decât combaterea secetei și asigurarea apei pentru populație, indiferent că este vorba de mediul urban sau rural. Astfel de preocupări are în aceste zile și primarul comunei Sânmărtin, Ioan Fărtan, care de câțiva ani tot se zbate pentru introducerea apei de pe conducta Gilău în cele 8 sate componente.

Mai ales în această perioadă călduroasă problema se ridică din nou și nu întâmplător. Se simte mare nevoie de apă de pe rețeaua centralizată, așa cum au asigurată multe localități rurale din împrejurimile municipiului Gherla. Primele demersuri au și fost făcute, în patru din cele opt sate conducta este deja introdusă, mai exact în satele Diviciorii Mari, Măhal, Târgșor și Sânmărtin, unde urmează ca în viitor să fie realizate racordările la gospodăriile populației. Ce bine era ca această operațiune să fie făcută până acum, când fântânile din curțile oamenilor aproape că au secat sau chiar dacă mai au ceva debit de apă, nu va ține mult timp dacă lipsa precipitațiilor va continua.

După cum ne-a declarat primarul, în curând (sau poate chiar în această lună) trebuie să sosească cei de la Compania de Apă Someș SA în vederea recepției finale și în cele patru sate problema apei va fi rezolvată. Urmează ca în lunile următoare de apa din sursa Gilău să beneficieze și locuitorii satelor Diviciorii Mici, Sâmboieni, Cutca și Ceaba. Este un proiect mai vechi al administrației locale, preocupată de îmbunătățirea nivelului de trai al populației (acum 30 de ani, pe acele meleaguri nici nu se vorbea de apă potabilă de pe rețea sau de baie în casă!). Primăria comunei mai are și alte planuri de gospodărie comunală, cum este canalizarea, o investiție la fel de importantă.

De la primarul comunei Sânmărtin, Ioan Fărtan, ne-am interesat și de asigurarea apei pe pășunile naturale din jurul satelor. În condițiile secetei mari, deținătorii de bovine și ovine transportă apă cu cisternele pe aceste suprafețe, adăpătoarele fiind umplute în fiecare dimineață. Necazul e că, dacă tot așa persistă vremea, vor fi mari probleme cu asigurarea apei pe pășuni, dar, deocamdată, se descurcă fiecare cum poate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut