În comuna Cășeiu se extinde rețeaua de apă

Parcă au prevestit problemele actuale din cauza secetei prelungite: edilii comunei Cășeiu încă din primăvară s-au apucat de extinderea conductei de apă din sursa Gilău, după ce locuitorii centrului de comună și din Urișor de mult timp beneficiază de aceste facilități.

Între timp apa a fost introdusă și în celelalte sate componente, ultimele două localități unde au fost executate astfel de lucrări fiind Guga și Sălătruc, unde conducta a ajuns în satele respective, urmând ca gospodăriile populației să fie racordate la sistemul de alimentare cu apă. Sunt investiții binevenite, mai ales în contextul lipsei precipitațiilor în această vară.

Primarul comunei Cășeiu, Silviu Boldor, ne-a declarat la începutul săptămânii că în cele 10 sate componente încă nu sunt probleme cu apa, fântânile mai au ceva debit (nu mare, dar destul pentru nevoile gospodăriilor) și nici adăpătoarele pentru animale, de pe pășunile naturale, nu au secat încă. Deținătorii de bovine și ovine transportă și ei cum pot apa necesară animalelor, dar nu este ușor în condițiile arșiței insuportabile.

Legumicultorii de pe valea Someșului (avem aici gospodarii din satele Urișor, Cășeiu și Coplean) au mai mult noroc, mulți dintre ei asigurând apa necesară irigării grădinilor din apa râului. Oricum, producția acestui an este mult mai slabă decât cele din anii anteriori. În fiecare vară pe meleagurile din împrejurimile Dejului a fost vreme caldă, dar a mai și plouat. În această vară, însă, precipitațiile au lipsit cu desăvârșire.

Primarul Silviu Boldor urmărește zi de zi situația de pe teren și analizează problema asigurării apei pentru populație cu consilierii locali. Totodată, în discuțiile purtate cu oamenii atrage atenția acestora cu privire la economisirea apei de pe rețea, iar pe afișierul din vecinătatea sediului Primăriei sunt anunțate măsurile luate pentru consumul rațional.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut