În ce zile preferă românii să ajungă la mare

O analiză efectuată de tour-operatorul Litoralulromanesc.ro plasează lunea pe primul loc în clasamentul zilelor alese de majoritatea turiştilor pentru a ajunge la mare, în încercarea de a evita aglomeraţia din timpul săptămânii.


Spre deosebire de anii anteriori pandemiei, când cei mai mulţi turişti preferau să se cazeze în hotelurile de la Marea Neagră la începutul week-end-ului, zilele de joi şi vineri fiind cele mai aglomerate atât pe şoselele ce duc spre litoral, cât şi în staţiuni şi hoteluri, în prezent, zilele de luni şi marţi sunt alese cu precădere pentru data de check-in. Situaţia a fost influenţată şi de ideea larg răspândită potrivit căreia week-end-ul este mai scump la mare, Însă, în 90% dintre cazuri, nu există diferenţe de preţ pentru cei care cumpără vacanţe din timp.
Predilecţia pentru o zi sau alta a săptămânii pentru a ajunge pe litoral diferă și în funcţie de vârstă. Astfel, tinerii preferă dimineţile de vineri şi chiar sâmbăta pentru check-in, familiile cu copii se deplasează spre litoral lunea sau marţea, în vreme ce pentru persoanele mai în vârstă, care au ieşit la pensie, acest criteriu contează mai puţin, deoarece că nu depind de concedii.
Distanţa faţă de destinaţie influenţează durata sejurului pe litoral. Astfel, cu cât distanţa faţă de litoral este mai mare, cu atât crește și perioada sejurului. Turiştii din vestul ţării sau din zona de nord petrec mai mult timp la mare (minim o săptămână), în comparaţie cu cei din sud sau bucureştenii, care aleg chiar şi deplasări foarte scurte, de două zile pe litoral.
Privind mijlocul de transport preferat pentru deplasarea la mare, maşina personală rămâne prreferată, în pofida scumpirilor de la pompă. Situația este în mod clar influențată de starea sistemului de transport în comun, feroviar sau rutier, care nu este suficient de bine pus la punct şi nici confortabil.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut