În ce școală înveți? Zeci de obiective de învățământ din Cluj nu au autorizație sanitară

Mai multe obiective de învăţământ din judeţul Cluj nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare înaintea începerii noului an şcolar fie din cauza grupurilor sanitare necorespunzătoare, fie din lipsa apei curente sau potabile.

De asemenea, 151 de clădiri din rețeaua școlară clujeană nu au autorizație la incendiu. Conform unei situaţii realizată de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, dintre cele 610 obiective de învăţământ preuniversitar de stat şi privat, 48(8 la sută) nu au primit autorizație sanitară.

Dintre obiectivele neautorizate, șapte se află în mediul urban.

În municipiul Cluj-Napoca sunt în evidență 223 obiective școlare. Dintre acestea 222 sunt autorizate sanitar ( 99,5% ) iar una este neautorizată.

Unitatea școlară neutorizată din Cluj-Napoca este Grădinița cu program prelungit “Căsuța Poveștilor”, unde se desfășoară lucrări de reabilitare și modernizare, autorizația sanitară fiind suspendată.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, principalele motive ale neautorizării sanitare sunt legate de: lipsa apei potabile(34 de obiective); grupuri sanitare necorespunzatoare tip latrină (3 obiective); instalatii sanitare neetanșe (3 obiective); clădiri degradate (4 obiective); nerespectarea normelor sanitare privind circuitele funcţionale şi asigurarea spaţiilor necesare la blocul alimentar și spălătorie (1 obiectiv ); alte deficiențe igienico-sanitare,legate de sistemul de iluminat insuficient(1).

La capitolul securitate la incendiu, din datele prezentate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de vineri reiese că din cele 866 de clădiri din județul Cluj în care se desfășoară activități școlare județului Cluj, 144 dețin autorizație de securitate la incendiu, 151 sunt neautorizate, în timp ce pentru 571 nu se impune autorizație la incendiu.

ISU Cluj a anunțat că din septembrie anul trecut și până acum au fost realizate un număr de 30 de controale la unitățile de învățămant, fiind identificate un număr de 63 de nereguli dintre care 12 au fost soluționate în timpul controlului. În urma acestora au fost aplicate 58 de avertismente și 2 amenzi în cuantum total de 1500 de lei.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut