În cât timp se vinde un apartament în Cluj-Napoca

Conform unei analize de specialitate, în trei centre urbane din România perioada medie de vânzare pentru un apartament a fost mai mică trimestrul trecut comparativ cu perioada similară a anului anterior, printre acestea numărându-se și Cluj-Napoca.

Potrivit analizei realizată de site-ul Imobiliare.ro, cea mai mică valoare a acestui indicator este consemnată în Brașov, unde timpul necesar pentru tranzacționarea unei unități locative a fost de 41,5 de zile în intervalul aprilie – iunie 2022. În București, timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament ajunge la 47 zile, iar Constanța și Timișoara se află la un nivel destul de apropiat, cu 58, respectiv 51,5 de zile.

La polul opus, cea mai mare perioadă de vânzare, respectiv 83 zile, a fost înregistrată în Cluj-Napoca, în scădere cu 81 zile, de la aproximativ 164 zile în urmă cu 12 luni.

Privind marja de negociere, respectiv diferența dintre ultimul preț cerut și valoarea de tranzacționare a unui apartament, datele Imobiliare.ro arată că, față de perioada similară a anului anterior, majorări au avut loc în toate cele cinci mari orașe analizate. Acest indicator a atins, astfel, pragul de 3,7% în Cluj-Napoca (în condițiile în care în trimestrul II din 2021 se situa la 2,16%), în vreme ce în București a ajuns la 2,9% (comparativ cu 1,9% în urmă cu un an). În Brașov acest indicator se situează la un nivel de 2,8% (comparativ cu 2,6% în perioada similară a anului trecut), în vreme ce Constanța ajunge la 2,6%. Pe ultimul loc din acest punct de vedere se află Timișoara, cu o valoare procentuală de 1,4% (comparativ cu 1,2% în același interval al anului anterior).

Peste 5.000 de locuințe, în construcție în Cluj-Napoca

Peste 21.000 de unități locative se află acum în construcție în București și în împrejurimi, circa 7.000 unități în Iași și peste 5.000 în Cluj Napoca, arată o analiză realizată de compariimobiliare.ro. De remarcat că, din 4.342 proiecte în categoria rezidențial mare (blocuri și ansambluri de locuințe), 366 sunt în Cluj-Napoca. Acestea fac parte din toate stadiile de lucrări: de la proiectare la amenajare. Privind prețurile, Cluj-Napoca este singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum cu peste 30% decât în urmă cu doi ani. Ca urmare a acestui fapt, cererea a scăzut considerabil și observatorii din piață se așteaptă la ncorecții ale prețurilor solicitate de dezvoltatorii imobiliari.

Investiții imobiliare masive în România

Prima jumătate a acestui an s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de 336 milioane de euro la nivelul întregii țări, cu aproximativ 13% peste nivelul consemnat în primul semestru al anului trecut.

Potrivit raportului de piață pentru primul semestru al anului 2022, întocmit de compariimobiliare.ro, birourile au rămas cea mai dinamică clasă de active, atrăgând tranzacții în valoare de 63% din volumul total în prima jumătate a anului în curs, spațiile pentru retail a generat aproximativ 16% din cifra de afaceri, iar piața de spații logistice și industriale a ocupat un procent de 14% din total. Hotelurile au o contribuție mică, restul tranzacțiilor completând topul până la 100%.

De menționat că sectorul imobiliar dispune în continuare de numeroase opțiuni de finanțare, cu marje relativ comparabile între ofertele furnizate de băncile locale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut