,,Imagini interioare. Colecția fotografică a doamnei Ella Hintzʼʼ

O incursiune în viața cotidiană și mentalitatea clujenilor la începutul secolului XX

Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul clujean la vernisajul expoziției ,,Imagini interioare. Colecția fotografică a doamnei Ella Hintzʼʼ, joi, 17 martie 2022, de la orele 17.00.

Expoziția ne propune o incursiune în viața cotidiană a personajelor publice de la începutul secolul XX, invitând la o cunoaștere îndeaproape a mentalității clujenilor din vremea respectivă. Totodată, prin intermediul exponatelor constând într-o colecție fotografică orginală, este scos în evidență rolul femeii, în familia și în societatea de odinioară, procesul de emancipare a acesteia.

Fotografiile doamnei Ella Hintz (n. Boros, 1885-1975), soția farmacistului dr. György Hintz, ne oferă o dublă perspectivă, istorică și teoretică, pentru a putea răspunde: Cum a fost creată și cum s-a transformat cultura vizuală transilvăneană de-a lungul timpului? Cine a început să folosească aparatul de fotografiat și sub ce influențe și impulsuri? Ce putem descifra în prezent din fotografiile de arhivă?

În cadrul evenimentului, va putea fi vizionată o serie de imagini mixed media realizată de Mikola Csengele, student al universității Sapientia, ce se dorește a fi o reflexie contemporană asupra imaginilor de arhivă. Proiectul se intitulează „Madonna învelită în culori”.

Fotografiile de arhivă sunt completate de interviuri realizate cu membri ai familiei Hintz, Georg Hintz și Csaba Gábor Hintz, precum și cu actualii locatari ai vilei Hintz: Anca Gogâltan și Georgiana Tirt.

Colecția fotografică este proprietatea familiei Hintz, care trăiește în prezent în Germania. Digitizarea imaginilor a fost realizată de Arhiva Audiovizuală Transilvană din cadrul Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca.

Curatori: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș

Prelucrare digitală de fotografii: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Tóth Orsolya

Autorii textelor din expoziție: Blos-Jáni Melinda, Bokor Zsuzsa, Gaal György, Mira Marincaș, Újvári Dorottya, Ványolós Endre

Interviuri video: Lakatos Miska

Grafică, design: Bogyor Tas

Mulțumiri: familia Hintz, Lászlóffy Enikő, Veress Rózsa

Parteneri, sponsori: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea „Sapientia” din Cluj-Napoca, Fundația Communitas, BGA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut