IICCMER: Validarea lui Francisc Tobă ca deputat – o ofensă la adresa memoriei victimelor Revoluției

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) „dezaprobă ferm” validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, „în ciuda numeroaselor probe care arată implicarea sa în reprimarea sângeroasă a Revoluției de la Sibiu, din decembrie 1989”.

„IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989. IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a procesului comunismului” – se spune într-un comunicat al IICCMER, remis presei.

Plenul Camerei Deputaților a votat miercuri, 17 februarie 2021, validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abținere.

Francisc Tobă a fost ales deputat pe lista Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) Brașov. În 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă. În locul acestuia, AUR o propunea pe Raluca Maria Borta, solicitarea fiind trimisă Comisiei de validare. Potrivit adresei transmise Biroului permanent al Camerei Deputaților, Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianței pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid.

Solicitarea AUR a fost trimisă Comisiei de validare privind mandatele de parlamentar din decembrie, dar comisia a decis că nu există nici o bază legală pentru a-i retrage mandatul.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut