IICCMER salută introducerea, prin proiectul de lege a învățământului preuniversitar, a disciplinei școlare ,,Istoria comunismului în România”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă satisfacția pentru introducerea, prin Proiectul de lege a învățământului preuniversitar, a disciplinelor școlare „Istoria comunismului în România” și „Istoria Evreilor. Holocaustul”, parte a trunchiului comun.

„IICCMER a susținut permanent, cu argumente solide, necesitatea studierii obligatorii a istoriei comunismului românesc, încă de la lansarea inițiativei de către deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei. După intrarea în vigoare a Legii, IICCMER va trece, împreună cu Ministerul Educației Naționale și ceilalți parteneri instituționali și academici, la elaborarea conținuturilor și a planurilor didactice și științifice necesare aplicării imediate a acesteia” – se precizează într-un comunicat al Institutului.

,,Îl felicit pe domnul deputat Muraru pentru această inițiativă și îi mulțumesc doamnei ministru Ligia Deca pentru includerea sa în proiectul de lege aflat acum în dezbatere publică. Odată cu intrarea în vigoare a legii, tinerele generații vor avea posibilitatea să cunoască o pagină recentă și dureroasă a istoriei României, foarte importantă de înțeles, pentru a conștientiza necesitatea apărării democrației și libertăților de care ne bucurăm cu toții astăzi. IICCMER, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții, precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică), vor pune la dispoziție toate resursele necesare implementării acestui proiect educațional, așa cum se stipulează în proiectul de lege” – declară prof. univ. dr. Florin-Daniel Șandru, președinte executiv IICCMER.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut