Ignoranța stăpânilor de câini, sancționată aspru de polițiștii clujeni

Polițiștii clujeni au aplicat pe parcursul anului trecut sute de amenzi în valoare de zeci de mii de lei deţinătorilor de animale de companie care nu au respectat obligaţiile legale.

Conform unei informări a IPJ Cluj transmisă la solicitarea ziarului Făclia, anul trecut, polițiștii au sancționat 278 de cazuri de încălcare a legislației privind regimul patrupedelor și au emis 35 de ordine de plasare în adăpost.

Astfel, 78 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de urgență nr 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. Iar 74 pentru nerespectarea legii 205/2004 privind protecția animalelor. Totodată, alte 99 de amenzi au fost împărțite după ce s-a constatat încălcări la Ordonanța de Urgență nr 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân iar alte 27 pentru fapte la regimul protecției animalelor.

„În conformitate cu prevederile art 15 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare al câinilor fără stăpân, ,,constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unitățile administrativ-teritoriale, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.” Menționăm faptul că activitățile polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Biroul Pentru Protecția Animalelor în cursul anului 2022, în zona de competență, respectiv la nivelul județului Cluj, au fost derulate în conformitate cu obiectivele instituției, problematica înregistrată în ceea ce privește faptele incidente regimului protecției animalelor, precum și soluționării cu celeritate a cererilor, sesizărilor, reclamațiilor, plângerilor înregistrate la nivelul instituției”, a transmis IPJ Cluj.

Cele 35 de ordine de plasare în adăpost emise anul trecut au vizat 70 de animale domestice ce au fost ridicate de pe căi de circulație publică sau de pe domeniul public din județul Cluj.

Dintre acestea, 69 au fost câini iar într-un caz a fost vorba de o cabalină.

Din totalul de ordine de plasare în adăpost, 12 au fost emise în Cluj-Napoca, 10 în comuna Baciu, iar două în comuna Vultureni. Au mai fost șapte cazuri în localitatea Nicula iar două în comuna Luna. Potrivit O.U.G. 175/2020, polițistul poate emite ordinul de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, pentru una din următoarele situații: a) animal care a fost rănit sau schingiuit; animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale; animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul; animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale; e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute; f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

C.P.

 

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut