Iarna și pandemia nu au redus producţia de lapte

În această perioadă friguroasă, am putea crede că, la sate, crescătorii de vaci au producţii mici de lapte. Nu este chiar aşa, iar noi ne-am documentat la una din cele mai cunoscute unităţi de prelucrare a laptelui din zona Clujului, Picolact Prodcom din Iclod, unde, la orele dimineţii, este un dute-vino permanent. Abia s-a făcut ziuă, că la poarta fabric producţie şi pentru depozitarea produselor lactate. Totul este curat şi igienic, iar preluarea laptelui se face cu respectarea regulilor de igineă impuse de pandemie.

Picolact dispune de maşini frigorifice proprii pentru transportul laptelui, iar producătorii particulari din satele vecine sunt obligaţi să respecte instrucţiunile actuale referitoare la prevenirea noului coronavirus. Crescătorii de vaci sunt obligaţi să-şi poarte măşti şi să respecte distanţarea socială la predarea laptelui, altfel sunt sancţionaţi, de aceste reguli trebuind ii intră zeci de maşini sau căruţe cu materia primă provenită din gospodăriile ţărăneşti de pe Valea Someşului Mic. Aşa cum am aflat de la admnistratorii firmei, zi de zi, se prelucrează în medie 3.000 – 3.500 litri de lapte. Cele mai mari cantităţi provin din comunele Aluniş, Iclod, Corneşti şi Dăbâca, dar și de la mulţi crescători de animale din împrejurimile municipiului Gherla. Unitatea de industrializarea laptelui de la marginea comunei Iclod produce zeci de sortimente de lactate, desfăcute prin cele 7 magazine proprii din Cluj-Napoca, Gherla, Dej şi Turda, unde brânzeturile şi smântâna produse la „Picolact” se bucură de mare trecere. Firma are deja o vechime de 23 de ani, iar noua hală de fabricaţie a fost inaugurată în 2008.

SZ. Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut