Iarnă cu scumpiri în economia românească. Prețurile o iau razna de tot în comerț

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, creşterea accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, o relativă stabilitate a activităţii şi a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, dar și reduceri de personal în construcții.

În cadrul anchetei de conjunctură, realizate în ianuarie de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate la nivelul întregii industrii. Managerii din sector mai anticipează o creștere a preţurilor produselor industriale în următoarele luni.
Așa cum se întâmplă de obicei în această perioadă a anului, în activitatea de construcţii este prevăzută o scădere moderată a volumului producţiei în perioada imediat următoare, precum şi a numărului de salariaţi. Și în acest sector economic se prevede o majorare a preţurilor lucrărilor de construcţii.
Managerii din comerţul cu amănuntul au estimat că următoarele trei luni vor fi marcate de o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale se va diminua ușor. În schimb se estimează o creştere temperată a numărului de salariaţi, concomitent cu majoarea accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Și cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra în perioada următoare o relativă stabilitate, la fel ca şi numărul de salariaţi. Potrivit opiniei managerilor din acest sector, și preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere.
Reamintim că soldul conjunctural, indicatorul pe baza căruia este realizată ancheta de conjunctură, arată percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut