Iar se scumpesc creditele

Așa cum era de așteptat, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie.

De asemenea, BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, începând cu tot din 7 iulie, precum și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Unul dintre efectele majorării dobânzi de referință va fi creșterea dobânzii pe care le percep băncile pentru creditele acordate. Decizia luată de BNR vizeză stoparea creșterii inflației. Dobânda de referință este dobânda cu care băncile comerciale se împrumută de la BNR atunci când au o lipsă de lichidități. Cu cât dobânda de referință este mai mare, cu atât împrumuturile sunt mai scumpe, iar băncile comerciale măresc și ele dobânzile la credite, astfel că nici consumul nu mai este atât de mare, și prețurile se majorează mai lent sau – la modul ideal – deloc.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut