Iadul de la Crevedia

O nouă catastrofă a zguduit România. Două persoane și-au pierdut viața iar 58 au fost rănite în urma a incendiilor la o stație GPL au avut loc, sâmbătă seară, în Crevedia.

Cel puțin două persoane sunt date dispărute. 39 de pompieri au fost răniți în a doua explozie puternică produsă în jurul orei 21.00. În total, sunt 58 de victime, iar patru în stare mai gravă, au fost transferate în străinătate.

Potrivit datelor prezentate duminică de Ministerul Sănătății, din cei 58 de răniți în urma exploziei de la Crevedia, Dâmbovița, opt au fost externați, 2 transferați la Bruxelles și 2 la Milano, în timp ce alți 8 vor lua calea Germaniei, Austriei și Norvegiei.

Procurorii Parchetului General urmează să stabilească în cazul Crevedia ce activităţi au fost derulate de societatea care avea staţia de GPL şi cum au fost efectuate controalele după închiderea punctului de lucru în 2020, a anunţat, duminică, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa.

Potrivit procurorului general, societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre ele fiind în Crevedia, unde era şi un sediu de birouri, dar care şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia.

Sâmbătă, la firma din Crevedia erau patru angajaţi de origine nepaleză, care în acte erau angajaţi la alte puncte de lucru.

În zonă au fost aduse trei autocisterne, una plină cu gaz, care a fost parcată în curte. Şoferul a spus că avea probleme la maşină, o roată blocată. Voia să transfere gazul în altă cisternă şi împreună cu celălalt şofer au montat un furtun de livrare, în condiţii care nu sunt pe deplin elucidate, a explicat procurorul general.

La acel moment, sub cisternă a apărut o sursă de foc. Cei doi şoferi i-au scos pe cei patru nepalezi din sediu să îi ajute şi să oprească traficul, iar ei au încercat să stingă incendiul. Atunci a avut prima explozie.

Procurorul general a adăugat că dosarul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă iar ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice.

„Cercetarea la faţa locului e îngreunată de situaţia existentă în perimetru. Ar putea exista încă emisii de gaz. Perimetrul este izolat. Specialiştii de la ISU trebuie să soluţioneze această problemă”, a spus el.

În acelaşi timp, sunt audiaţi martori la IGPR şi au loc percheziţii domiciliare, inclusiv la Primăria Crevedia, la punctele de lucru ale societăţii din Bucureşti şi la reşedinţele celor doi acţionari ai firmei.

Patriarhia Română, alături de victimele tragediei

 

Patriarhia Română anunţă că se solidarizează cu victimele tragediei de la Crevedia, urmând să acorde un sprijin financiar de 3.000 lei fiecărei familii cu victime ale acestui accident.

„Patriarhia Română exprimă profundul său regret pentru victimele exploziei petrecute sâmbătă, 26 august 2023, în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa. Acest tragic eveniment soldat cu multe victime umane, în cazul actual două persoane decedate şi 56 rănite, este unul care ne solidarizează cu familiile greu încercate ale acestora”, se arată într-un comunicat transmis, duminică, de Biroul de Presă.

Reacția politicienilor clujeni

Liderul PNL Cluj, Daniel Buda spune că autoritățile responsabile trebuie să facă ceea ce este necesar pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, dar mai ales să se prevină astfel de catastrofe.

„În momentele dificile trebuie să fim unii lângă alții. Transmit condoleanțe familiei persoanei decedate în urma exploziei de la Crevedia și îmi exprim compasiunea pentru cei răniți si familiile acestora. Îi îndemn pe toți cei care au posibilitatea, să doneze sânge sau să-și manifeste sub orice altă formă sprijinul și solidaritatea pentru victime! Salut activarea Mecanismului European de Protecție Civilă pentru transferul în străinătate al răniților în explozia de la Crevedia. Fără discuție, autoritățile responsabile trebuie să facă ceea ce este necesar pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, dar mai ales să se prevină astfel de catastrofe”, a spus Daniel Buda.

La rândul său, deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu avertizează că victimele de la Crevedia sunt victime ale autorităților cumpărate și colegilor corupți din MAI.

„Corupții au ucis, ucid și vor ucide. Atâta vreme cât îi lăsăm să ucidă. Victimele de la Crevedia – victime ale autorităților cumpărate și colegilor corupți din MAI. Autoritățile nu au sancționat depozitul ilegal de GPL la timp. Condoleanțe și putere familiilor afectate. Acum, putem doar să ne rugăm pentru ei. Dar ne putem și mobiliza. Nu trebuie să-i lăsăm pe corupții criminali să continue să ucidă!”, a transmis deputatul USR.

Liderul USR Cluj, Oana Murariu este de părere că toți cei responsabili trebuie sancționați. „ Viața are prioritate. Cei răniți în exploziile de la Crevedia trebuie să beneficieze rapid de cel mai bun tratament. Pe urmă, va trebui să primim răspunsuri despre cum a fost posibilă această nouă tragedie. Spre exemplu, cum de funcționa o societate cu activitate suspendată, și deținută, probabil nu întâmplător, de fiul unui edil PSD? Nu știa nimeni ce se întâmplă? Nu vreau politizarea subiectului. Vreau însă ca instituțiile statului să își facă treaba, iar cei responsabili să fie cunoscuți și sancționați, indiferent de susținerea politică de care beneficiază”, a declarat deputatul.

Deputatul AUR de Cluj, Ilie Coleșa susține că obligațiile privind prevenția și stingerea incendiilor „au devenit, de multe ori, o formă de taxare inutilă – contra unei taxe lunare obligatorii primești o foaie care certifică o instruire care se poate face mai rar”.

„Este foarte greu de scris despre astfel de evenimente tragice. Voi încerca să fiu cât mai puțin critic, să nu politizez subiectul în mod artificial. Este imoral să ne folosim de moartea și suferința unor oameni pentru a crește electoral sau pentru a ne afla în treabă. Să dea Dumnezeu ca răniții să aibă parte de un tratament cât mai bun și de o însănătoșire grabnică și deplină.

În primul rând trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat pentru a putea minimiza riscul producerii unor astfel de tragedii în viitor. La o primă cercetare nu cred că trebuie să mărim birocrația sau să înăsprim legislația pentru activități de felul vânzării de combustibili. Poate trebuie simplificată astfel încât să fie cât mai eficient aplicată. Știu că obligațiile privind prevenția și stingerea incendiilor au devenit, de multe ori, o formă de taxare inutilă – contra unei taxe lunare obligatorii primești o foaie care certifică o instruire care se poate face mai rar”, a menționat Coleșa. Deputatul arată că în cazul exploziei de la stația GPL de la Crevedia se pare că aceasta nu funcționa legal. „Însuși premierul Ciolacu și chiar Arafat s-au grăbit să ne asigure că aceasta de fapt nu funcționa deloc și că nu ar fi sursa incendiului. Este destul de evident că, deocamdată, nicio persoană oficială nu are de unde să știe că stația nu funcționa în ciuda faptul că nu avea avize. Se pare că erau acolo 6 cisterne a câte 10.000 de l, cu combustibil. Firma respectivă, Flagas SRL, este pe primul loc în țară la afacerile conform codului Caen 4778 – care cuprinde vânzarea cu amănuntul a combustibililor și gazului îmbuteliat. Cum este posibil să spui despre o firmă care este pe locul 1 în țară la vânzarea gazului îmbuteliat și în același timp să fii sigur că firma respectivă nu desfășura activitate la o stație GPL unde avea o capacitate de gaz de 60.000 l și unde s-au produs puternice explozii, în condițiile în care ultima autorizație validă era din 2014?! Ei, primul ministru și Arafat sunt siguri! Aceasta arată modul lor de a gândi și acționa. Aceste partide trebuie să fie puse prin vot la coada politici pentru a minimiza riscul producerii unor asemenea accidente tragice”, a precizat parlamentarul.

Controale la toate stațiile de carburanți și GPL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică la Crevedia că în următoarea perioadă vor fi dispuse controale la toate staţiile de carburanţi şi GPL din ţară iar în cazul în care vor fi constatate neconformităţi de natură a pune în pericol vieţi omeneşti, unităţile respective vor fi închise.

Prim-ministrul Ciolacu s-a deplasat la Crevedia alături de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

În acelaşi timp, a arătat el, sunt pregătite ajutoare pentru familiile ale căror locuinţe au fost distruse şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa se reuneşte într-o şedinţă luni pentru a lua măsuri de sprijinire a oamenilor afectaţi.

„CJ va face şedinţă mâine cu toate măsurile care trebuie luate, astfel încât toate persoanele afectate să primească ajutor, urmând pe urmă, după evaluări, şi noi să luăm măsurile din fondurile de rezervă, deja am făcut această promisiune. Noi am venit să ne ocupăm de oameni. Sunt şapte case afectate, aproape trei în integralitate, toţi vor fi ajutaţi. Prioritatea noastră, începând de noaptea trecută, a fost salvarea de vieţi omeneşti şi rămâne în continuare. Au fost transferate până acum (în străinătate – n.r.) 4 persoane, o să mai existe anumite transferuri, astfel încât presiunea pe cele două spitale, Floreasca şi Bagdasar, şi pe echipa de medici – cărora le mulţumesc încă o dată pentru felul exemplar în care au reacţionat şi să avem cât mai puţine pierderi de vieţi omeneşti. Ştiţi foarte bine, sunt ore şi zile critice, noi suntem foarte optimişti să nu avem nicio victimă după cea de-a doua explozie”, a mai declarat premierul Marcel Ciolacu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut