Hramul primei biserici armenești din Gherla

Biserica „Solomon” din Gherla este prima construită de către armeni, fiind denumită așa după ctitorul ei, Solomon Simai. Construcția a durat un an (un adevărat record, pe acele vremuri!), între 1723 și 1724, iar amplasamentul a fost decis încă dinaintea trasării orașului baroc.

Până în anul 1804, când a fost sfințită Catedrala Armeano-Catolică din centrul orașului, toate slujbele religioase armenești au fost oficiate în acest lăcaș de cult. Din cauza pandemiei, în acest an sărbătoarea hramului bisericii „Solomon” a avut loc joi după-amiază, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemie, în impozanta Catedrală Armeano-Catolică din Piața Libertății, slujba fiind oficiată în rit armenesc. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, iar Cuvântul Domnului a fost rostit de preotul vicar Jánossi Imre, de la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, din Cluj-Napoca. În cuvântul său, acesta a scos în  evidență rolul bisericii „Solomon” în istoria și viața comunității armenești din localitate. În timpul slujbei a cântat în limba armeană corul mixt condus de Molnár Árpád.

Duminică, 28 martie, la Catedrala Armenească din centrul municipiului Gherla se va oficia Slujba de Florii, o altă sărbătoare a comunității armenești din localitate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut