Hramul bisericii armenești din Gherla

Duminică, 12 iunie, comunitatea armenească din municipiul Gherla a avut parte de momente sărbătorești. Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul orașului a fost sărbătorită cu ocazia hramului.

A fost un eveniment religios de mare importanță în  viața creștinilor armeni, dar cu prilejul hramului în băncile frumoasei biserici au luat loc și mulți romano-catolici, care au marcat sărbătoarea alături de gazde. Slujba a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, iar predica a fost susținută de dr. Vik János, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, care, printre altele, a vorbit despre semnificația acestei zile și a insistat mai mult asupra rolului pe care îl îndeplinește catedrala și comunitatea armenească în viața religioasă și spirituală a municipiului. În cadrul liturghiei a cântat corul bisericii, condus de Molnár Árpád, care a interpretat  numai piese muzicale armenești. Au fost momente solemne, savurate din plin de creștinii prezenți în număr mare în biserică. Așa cum se întâmplă în fiecare duminică la obișnuitele slujbe, au fost prezenți și câțiva armeni ai comunității din Cluj-Napoca.

Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din Gherla a fost edificată între anii 1748-1800 și este considerată una din cele mai mari biserici armenești din  Europa. Sfințită la 17 iulie 1804, ea a fost înzestrată cu o frumoasă și valoroasă orgă, executată de renumiții meșteri din Brașov, și deține și numeroase obiecte de mare valoare materială și spirituală, printre care amintim: relicva Sfântului Grigore-Luminătorul, pictura în ulei „Coborârea de pe Cruce”, a lui Rubens,  crucea din aur masiv  ornată  cu pietre  prețioase ce  a aparținut episcopului Verzellescus.

Catedrala este vizitată an de an de mii de turiști din țară și străinătate, fiind cel mai căutat obiectiv în orașul de pe Someș, fostul Armenopolis. În data de 2 iulie 2022 la Gherla va avea loc o altă mare sărbătoare a comunității armenești, Sfântul Grigore Luminătorul, un eveniment care an de an atrage sute de oaspeți din țară și de peste hotare.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut