Horitorul Vasile Soporan – Tezaur Uman Viu, omagiat duminică în satul natal

Horitorul Vasile Soporan din Frata, jud. Cluj, cel mai important reprezentant al folclorului vocal-coregrafic din Câmpia Transilvaniei și deținător al titlului „Tezaur Uman Viu”, va fi omagiat duminică, 1 august 2021, în satul natal.

În cadrul Festivalului „Jocul satului”, manifestare ajunsă la cea de-a XVI-a ediție, va primi titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Frata. Distincția este oferită „pentru întreaga activitate desfășurată în domeniul culturii tradiționale și pentru promovarea cântecelor, obiceiurilor și tradițiilor comunei Frata, în țară și peste hotare”, se arată în hotărârea Primăriei și a Consiliului Local al comunei Frata.

Repertoriul horitorului Vasile Soporan pune în valoare creativitatea unui țăran ancorat în cultura tradițională. Este un foarte bun continuator al tradiției din satul său în care trăiește de mai bine de 86 de ani, un iubitor și un păstrător al cântecelor vechi, un jucăuș care stăpânește la fel de bine ca în tinerețe jocul fecioresc, în ponturi, din Câmpia Transilvaniei.

Vasile Soporan a primit titlul de Tezaur Uman Viu în anul 2012. De asemenea, deține Medalia „Meritul Cultural” cl. a III-a, din partea Președintelui României, 2015, și statutul de membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, 2006.

„Pe vremea când eram copil mic, oamenii cântau la lucrul câmpului, iar eu îi ascultam. Multe cântece le-am învățat de la mama și de la tata, care a fost un mare horitor, dar și jucăuș de nota zece, și de la oamenii din sat. Ar fi păcat să dăm uitării cântecul nostru. Ori pe unde am umblat, pot să spun că nu este nici o muzică să-ți dezvăluie mai bine dorința din suflet, decât muzica românească!”, afirmă horitorul clujean.

În cadrul manifestării, pentru întreaga activitate culturală, va fi premiată și familia Moldovan Ioan și Ileana  din Berchieșu,  deținătoare a titlului de „Tezaur Uman Viu”.

Totodată, pe scena evenimentului, organizat de autoritățile locale cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, vor evolua mai multe formații de jocuri tradiționale din Frata și Mociu, ceterașii Alexandru Ciurcui-Șandorică, Gheți Carol și Covaci Carol – Gaciu din Soporu de Câmpie și Lia Pop din Frata, alături de alți invitați.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut