Himerele austro-ungare torpilează unitatea europeană

•România ținută în țarc de urmașii decăzuți ai imperiului chezaro-crăiesc•

Austria a preluat modelul ungar în politicile europene și își folosește dreptul de veto pentru a torpila din interior instituțiile europene astfel încât guvernul să-și atingă scopurile politice interne.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei.

Undă verde pentru Croația

În schimb, Croaţia a obţinut undă verde pentru intrarea în spaţiul Schengen la 1 ianuarie

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne care se desfăşoară la Bruxelles şi a fost făcută publică de reprezentanţii Croaţiei la UE, dar şi de preşedinţia cehă a Consiliului UE.

„Ultimul pas a fost făcut! Decizia Consiliului a fost adoptată. Este acum confirmat oficial că Croaţia va adera la Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2023”, a precizat Reprezentanţa Permanentă a Croaţiei la UE pe Twitter.

„Spaţiul Schengen creşte pentru prima dată în ultimul deceniu datorită preşedinţiei cehe a UE. Miniştrii au aprobat aderarea Croaţiei de la 1 ianuarie 2023”, a scris la rândul său preşedinţia cehă pe contul de Twitter.

Croaţia devine astfel al 27-lea membru al Spaţiului Schengen, un vast spaţiu european în cadrul căruia peste 400 de milioane de persoane pot călători liber, fără controale la frontierele interne.

Comisarul european pentru afaceri europene, Ylva Johansson, a anunţat, la Bruxelles, că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen.

Comisarul pentru afaceri interne a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderare şi a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul Schengen, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

Îmtrebată de jurnaliştii români dacă problema aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea ajunge în cele din urmă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, ea a declarat că ar fi surprinsă dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susţine orice demers pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Iohannis: Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea

Lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.

„România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, precizează preşedintele, după Consiliul JAI.

Corina Crețu: Austria s-a opus în mod deschis aderării României

România ar fi trebuit să solicite vot separat de Bulgaria, această zi fiind una nefastă pentru români, pe care nu o merită, a afirmat joi europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european.

„Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Reprezentantul Olandei a explicat că ţara sa consideră Bulgaria nepregătită. Austria s-a opus în mod deschis aderării României. Este trist pentru România, care ar fi trebuit – în opinia mea – să solicite vot separat pentru România şi Bulgaria. Mai avem speranţa Consiliului Uniunii Europene din 15 decembrie”, a scris eurodeputata pe Facebook.

Potrivit fostului comisar european, „se cuvine, totuşi, să mulţumim Preşedinţiei Cehe a Uniunii Europene, care ne-a sprijinit foarte mult în ultimele şase luni”.

„Preşedinţia Suediei, care începe de la 1 ianuarie, nu intenţionează să mai pună pe agenda Preşedinţiei sale acest subiect. Apoi, de la 1 iulie 2023, ne poate reveni speranţa, pe timpul Preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene, care susţine pe deplin intrarea României în spaţiul Schengen. Drept consecinţă, accesul nostru este blocat pentru moment. O zi nefastă pentru România, pe care românii nu o merită”, a mai scris Corina Creţu, membră a Pro România.

Kelemen Hunor: Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă

Liderul UDMR a apreciat votul Austriei ca fiind o atitudine incorectă.

Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetăţean român, împotriva tuturor comunităţilor din România, împotriva bunului simţ, împotriva legilor care guvernează libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplineşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, are susţinerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile şi valorile comune pot fi încălcate în picioare.

România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis şi fără a ceda la şantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele şi complicate trebuie întărită solidaritatea europeană şi nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană.

Ciucă și-a exprimat ‘profunda dezamăgire’

Ministrului propus al Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, este audiat in comisia de specialitate, luni 17 februarie 2020, la Palatul Parlamentulu. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat ‘profunda dezamăgire’ faţă de ‘lipsa consensului’ la nivelul Consiliului JAI de joi cu privire la aderarea României la Schengen şi a subliniat că votul Austriei este unul ‘nejustificat’.

„În calitate de prim-ministru şi cetăţean român, doresc să încep prin a-mi exprima profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. (…) Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porţile spaţiului Schengen ca o recunoaştere a pregătirii noastre, dar şi a eforturilor continue de ani de zile pentru protejarea graniţelor externe europene. Toate – cu o singură şi nejustificată excepţie: Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat intrarea României. (…) Regretăm sincer şi nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria”, a declarat Nicolae Ciucă, joi, la Palatul Victoria.

Tomac: „O umilinţă pe care nu o meritam”

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că respingerea intrării României în spaţiul Schengen este „o umilinţă pe care nu o meritam” şi adaugă că „poate acum” instituţiile cele mai înalte din statul român vor înţelege că relaţia cu UE nu se rezumă doar la „subvenţii şi drept de muncă în alte state”.

„Astăzi se demonstrează cât se poate de limpede că în Uniunea Europeană regulile pot fi călcate în picioare chiar şi de cei care ne dau lecţii de loialitate faţă de valorile europene. Este cea mai mare umilinţă la care suntem supuşi în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Poate acum va înţelege Parlamentul, Guvernul şi, evident, Preşedintele României că relaţia cu Uniunea Europeană nu se rezumă doar la subvenţii şi drept de muncă în alte state. A conta în Europa înseamnă să faci politică europeană, nu să stai la uşă şi să aştepţi să decidă alţii pentru tine”, scrie Tomac, joi, pe Facebook.

Preşedintele PMP mai precizează că, deşi România nu merita „această lecţie cinică”, locul ei este în UE, în Schengen şi va reuşi acest lucru.

„Personal, mă simt vinovat chiar dacă atât eu, cât şi majoritatea colegilor mei din Parlamentul European, indiferent de partidul din care provin, au muncit mult pentru a reuşi; drept urmare toate demersurile legate de Schengen au fost votate. Nu meritam această lecţie cinică, însă nici nu trebuie să ne resemnăm. Decizia de astăzi doare şi este nemeritată. Însă locul nostru este în Uniunea Europeană, locul nostru este în Schengen şi vom reuşi!”, punctează liderul PMP.

Ciolacu: Guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că o majoritate covârşitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus că România merită în Schengen, în schimb, guvernul de dreapta din Austria a ales „să fie pe contrasens”, afirmaţie făcută în contextul în care România şi Bulgaria nu au fost admise încă în spaţiul Schengen.

„O majoritate covârşitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârşitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevăraţi ai ţării noastre le mulţumesc! Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a menţionat că „opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”.

„Unitatea şi stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-şi abandoneze camarazii europeni şi să servească – în schimb – intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranţă, vor exista consecinţe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduinţa Austriei! Noi vrem doar să fim trataţi corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european”, a spus Ciolacu.

Liderul PSD a mulţumit „în mod special” familiei politice social-democrate europene, „care a înţeles eforturile României şi ne-a susţinut permanent”.

„Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni şi al colegilor noştri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susţinere la nivel european. În acelaşi timp, dreapta europeană trebuie să îşi asume această situaţie, care creează o problemă uriaşă Uniunii Europene însăşi. Gestul cancelarului de dreapta austriac este şi eşecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situaţie. Toată Europa ne dă dreptate, ştim că – de această dată – dreptatea este de partea României. Şi trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare. Nu renunţăm, nu ne dăm bătuţi! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, aşa cum am făcut-o şi când a fost vorba de aderarea la NATO şi Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV”, a conchis acesta.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut